ФИЛОЛОГ-СТУДЕНТТЕРДІҢ ӘДІСТЕМЕЛІК ҚҰЗЫРЕТТІЛІГІН ҚАЛЫПТАСТЫРУ ЖОЛДАРЫ - Сулейменова, Жаркынбике; Абужалитова, Акбаршын (Батыс Қазақстан инновациялық-технологиялық университетінің Хабаршысы, 2024)
This article discusses the ways of forming the methodological competence of a future teacher of the Kazakh language and literature. Theoretical works are summarized and studies related to the disclosure of the essence of the concept of "methodological competence of a university student" are analyzed. It is known that methodological training is an important component in the content of teaching philology students. The importance of methodological training as an integral part of the student's professional competence in the formation of methodological competence is determined. Using the example of the research directions of scientists, it was suggested that various factors influence the definition of ways to form methodological competence. In addition, the criteria for the formation of such types of methods as modeling of pedagogical situations, analysis of pedagogical situations, design, game method, case method, problem seminar, problem lecture, used in the formation of methodological competence of students, are clarified and defined. It is known that the formation of methodological competence of students of philology is an important and multifaceted process. Here are some main ways to achieve this goal: providing fundamental knowledge in the field of theoretical education, linguistics, literary studies and pedagogy, deep learning in teaching methods and technologies, and the development of practical skills. Conducting micro-lessons, drawing up curricula, analysis, development of educational materials, pedagogical practice, practical training in schools and other educational institutions, participation in the real educational process help to effectively form the methodological competence of students of philology. It was found that the personalization of this process is also important, taking into account the individual characteristics of each student. Бұл мақалада болашақ қазақ тілі мен әдебиеті мұғалімінің әдістемелік құзыреттілігін қалыптастырудың жолдары қарастырылады. «ЖОО студентінің әдістемелік құзыреттілігі» ұғымына теориялық еңбектерді жинақталып, мәнін ашуға байланысты зерттеулер талданған. Филолог-студенттерді оқыту мазмұнындағы маңызды  компонент әдістемелік даярлық екені белгілі. Студенттің кәсіби құзыреттілігінің ажырамас бөлігі ретіндегі әдістемелік даярлықтың әдістемелік құзыреттілікті қалыптастырудағы маңызы анықталған. Ғалымдардың зерттеу бағыттарынан мысал келтіре отырып, әдістемелік құзыреттіліктің қалыптасу жолдарын анықтауда түрлі факторлар әсер етеді деп тұжырымдалған. Сонымен қатар, студенттердің әдістемелік құзыреттілігін қалыптастыруда қолданылатын педагогикалық жағдайларды модельдеу, педагогикалық жағдайларды талдау, жобалау, ойын әдісі, кейс әдісі, проблемалық семинар, проблемалық дәріс сияқты әдіс түрлері нақтыланып, қалыптастыру критерийлері анықталған. Филолог-студенттердің әдістемелік құзыреттілігін қалыптастыру - маңызды және көп қырлы процесс екені белгілі. Міне, осы мақсатқа жетудің бірнеше негізгі жолдары теориялық білім беру, лингвистика, әдебиеттану және педагогика саласындағы іргелі білімдерді беру, оқыту әдістемесі мен технологияларын терең оқыту, практикалық дағдыларды дамыту болып табылады. Микро-сабақтар өткізу, оқу жоспарларын құру, талдау, оқу материалдарын әзірлеу, педагогикалық практика, мектептерде және басқа білім беру мекемелерінде тәжірибеден өту, нақты оқу процесіне қатысу филолог-студенттердің әдістемелік құзыреттілігін тиімді қалыптастыруға көмектеседі. Әр студенттің жеке ерекшеліктерін ескере отырып, бұл процесті жекелендіру де маңызды екені анықталған. В данной статье рассматриваются пути формирования методической компетентности будущего учителя казахского языка и литературы. Обобщены теоретические труды и проанализированы исследования, связанные с раскрытием сущности понятия» методическая компетентность студента вуза". Известно, что важным компонентом в содержании обучения студентов-филологов является методическая подготовка. Определено значение методической подготовки как неотъемлемой части профессиональной компетентности студента в формировании методической компетентности. На примере направлений исследований ученых было высказано предположение, что на определение путей формирования методической компетентности влияют различные факторы. Кроме того, уточнены и определены критерии формирования таких видов методов, как моделирование педагогических ситуаций, анализ педагогических ситуаций, проектирование, игровой метод, кейс-метод, проблемный семинар, проблемная лекция, применяемые при формировании методической компетентности студентов. Известно, что формирование методической компетентности студентов-филологов - важный и многогранный процесс. Вот несколько основных путей достижения этой цели: предоставление фундаментальных знаний в области теоретического образования, лингвистики, литературоведения и педагогики, глубокое обучение методике и технологиям обучения, развитие практических навыков. Проведение Микро-уроков, составление учебных планов, анализ, разработка учебных материалов, педагогическая практика, прохождение практики в школах и других образовательных учреждениях, участие в реальном учебном процессе помогают эффективно формировать методическую компетентность студентов-филологов. Было обнаружено, что персонализация этого процесса также важна, учитывая индивидуальные особенности каждого студента.