Lokalne rešitve z odprtokodnim QGIS, predstavitev vtičnikov AGIS, SiKataster in ZUMbox - Mori, Matjaž (Geodetski vestnik, 2025)
Odprtokodni QGIS se je v zadnjih letih uveljavil kot priljubljena in zmogljiva platforma za delo s prostorskimi podatki, ki jo uporabljajo tako začetniki kot profesionalci. Ta prispevek ponazarja praktično vrednost odprtokodnega pristopa na primeru treh QGIS vtičnikov, ki so na voljo v uradnem repozitoriju in so uporabni za delo s prostorskimi podatki na območju Slovenije. Odprtokodni projekti, kot je QGIS, ustvarjajo platformo za skupno gradnjo znanja. S tem se akumulira znanje ter sprostijo čas, sredstva in energija za razvoj, namesto da se trošijo za ponavljanje dela, ki ga je nekdo morda že opravil. Natančnih podatkov o uporabi QGIS-a sicer ni, so pa na voljo informacije, kolikokrat je bil program odprt v zadnjih 30 dneh. Maja 2025 jih je bilo v uradnem repozitoriju že več kot 1500, med njimi tudi takšni, krojeni za uporabnika, ki dela s prostorskimi podatki na območju Slovenije. Navedene in tudi druge vtičnike, objavljene v repozitoriju, je mogoče preprosto namestiti v program QGIS. Namenjen je hitremu dostopu do osnovnih prostorskih podatkov za območje Slovenije, za katere so zagotovljene javne spletne storitve. Vtičnik prav tako omogoča nalaganje sloja parcel in katastrskih občin za območje Slovenije. ZUMbox Vtičnik je bil zastavljen kot zbirka orodij, primernih za javno objavo, za opravljanje posameznih nalog, s katerimi se srečujemo v podjetju (Splet 7). Trenutno vsebuje orodje za uvoz slojev iz MapInfo, .wor-datotek v QGIS ter q3tra, orodje za transformacijo med D48/GK in D96/TM. Zlasti slednje je mogoče zanimivo za širši krog uporabnikov. Funkcija orodja je enaka programu 3tra, ki ga je zagotovila Geodetska uprava, a je v tej obliki bližje uporabniku. q3tra namreč v QGIS-u omogoča paketno pretvorbo slojev med D48/GK in D96/TM in podpira iste vrste datotek kot QGIS (shp, gpkg, tab ...) Orodje uporablja vsedržavni model trikotniške transformacije, različico transformacijskega modela 4.0 (Splet 8). Za vsako točko oziroma lom vhodnega sloja se poišče trikotnik, v katerem se nahaja, in s parametri za ta trikotnik izračuna nove koordinate. Čeprav je orodje q3tra počasnejše od samostojnega programa 3tra - tukaj je še potencial za izboljšave -, je njegova prednost integracija neposredno v okolje QGIS, kar uporabnikom močno poenostavi delovni tok in jim omogoča izvedbo kompleksnih transformacij brez prehajanja med različnimi programi. QGIS se je s svojo odprtokodno naravo in bogato zbirko vtičnikov uveljavil kot močno in prilagodljivo orodje za delo s prostorskimi podatki. Ključna za njegov uspeh in predvsem nadaljnji razvoj pa je angažiranost uporabniške skupnosti. Splet 1. https://www.gispo.f/en/blog/how-big-is-the-qgis-community/, dostop 15. Splet 3. https://qgis.org/community/involve/, dostop 15. Splet 9. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX:32019L1024, dostop 15.