Az oktatási szektor alkalmazkodása a digitális transzformáció kihívásaihoz - Horvath, Laszlo (Metszéspontok, 2023)
A digitális transzformáció olyan folyamat, amelynek során a szervezetek új, mindenütt jelenlévő digitális technológiákat ágyaznak be annak érdekében, hogy versenyelőnyüket fenntartsák (Ismail és mtsai., 2017). Egy konkrét készség-ökoszisztémára fókuszáltunk (tanári professzió), - a munkaerő készségeinek és tudásának önfenntartó hálózata egy iparágban vagy régióban (Windsor és Alcorso, 2008) -, hogy megvizsgáljuk a digitális transzformáció hatását és kihívásait. Kevert kutatási stratégiát alkalmaztunk, többszakaszos felépítéssel. Eredményeink különbségeket mutatnak az alrendszerek és régiók között a tanárok 21. századi kompetenciák digitális eszközökkel való fejlesztésének képessége tekintetében, amelyen keresztül megragadhatjuk, hogy a szakma hogyan alkalmazkodik a digitális transzformáció kihívásaihoz. A kutatás reflektál a pedagógiai reakciókat és az alkalmazkodást befolyásoló egyéni és szervezeti tényezők összetettségére.