Ortaokul öğrencilerinin blok temelli programlamaya ilişkin öz yeterlik algılarının ve robotiğe yönelik tutumlarının incelenmesi - Korucu,Agâh Tuğrul; Taşdöndüren,Tuba (Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi dergisi, 2019)
Teknolojinin donanım ve yazılım olarak gelişmesi günlük hayata olan teknoloji entegrasyonunu artırmıştır. Bunun temel nedeni bilgi ve iletişim teknolojilerinin boyutlarının küçülmesi ve bir çok alanda yazılım geliştirilebilir olmasıdır. Bireylerin bilgisayarca düşünebilme kabiliyetlerinin artırılmsı için yazılıma ve robotiğe teşvik etmek amacıyla Türkiye’de de erken yaşlarda kodlama eğitimi yapılmakta ve bu alanda araştırmalar devam etmektedir. Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin blok temelli programlamaya ilişkin öz-yeterlik algılarının ve robotiğe yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak çalışma grubunun demografik verilerinin elde edildiği kişisel bilgi formu, Altun ve Kasalak (2018) tarafından geliştirilen “Blok Temelli Programlamaya İlişkin Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği” ayrıca Cross, Hammer, Zito, Nourbakhshh ve Bernstein (2016) tarafından geliştirilen, Şişman ve Küçük (2018) tarafından da Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan “Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Türkçe Robotik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçekler 2018-2019 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde öğrenim görmekte olan 115 ortaokul öğrencisine uygulanmıştır. Sonuç olarak; ortaokul öğrencilerinin blok temelli programlamaya ilişkin öz- yeterlik algıları cinsiyet, evde internet erişim durumu, günlük bilgisayar kullanım sürelerine, kodlama dersi alma durumuna göre farklılık göstermemekte ancak kişisel bilgisayara sahip olma durumu ve ders dışında Scratch programına çalışabilme durumuna göre farklılık göstermektedir.