КОНЦЕПЦІЯ ПОБУДОВИ СТРУКТУРНО МІНЛИВОЇ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Saukh, S Ye (Tehnìčna elektrodinamìka, 2023)
Для nidmpuMKU сталого функцюнування та розвитку енергетичного сектора в умовах терористичних та М1лппарних загроз пропонуеться концепция побудови структурно М1нливо1 електроенергетично1 системи (EEC). Структурну м1нлив1сть визначено як здаттсть EEC втдтворювати таке р1зноман1ття тдсистем i електричних з 'еднань м1ж ними, яке надае можлив1сть оператору управляти структурою EEC i, у такий способ, забезпечувати стале функцюнування електроенергетики в умовах цтеспрямованих руитвних diu. Концепция структурно мтливоИ EEC e cmpamezieıo випередження виклитв i загроз сталому функфонуванню та розвитку електроенергетики. Для побудови структурно мтливоИ EEC запропоновано створити регюналъш EEC з власними натужностями виробництва, зберСання, розподму та постачання електроенергП в обсягах, достатшх для споживання населениям, житлово-комуналъними господарствами, транспортом та Слъсъким господарством в межах кожного региону. Встановлення територ1альних posMİpie окремих тдсистем, тобто регюнальних EEC, визначено на основ! компром1су м1ж необх1дною шлыжтю таких тдсистем i з 'еднань м1ж ними, яки забезпечують бажаний стутнь мтливоспп EEC, та р1внями каттал1зацП' peeioiiie, достаттми для nidmpuMKU твестицшних та операцшних витрат на eidnoeidHİ 1м реггоналъш EEC. Передбачаеться, що национальна EEC тдтримуе регюналъш EEC узгодженими обсягами маневрових i резервних потужностей та забезпечуе постачання електроенергП тдприемствам промисловоИ, буд1велъно1, mpaucnopmuoi та тшим видам економ1чно1 д1яльноспП, як1 маютъ нацюналъне значения та не приеднуютъся до регюнальних EEC. У випадках руинування окремих регюнальних EEC национальна EEC, а також неушкоджеш cycidui регюналъш EEC разом забезпечують потреби потертлих регюшв в електроенергП. В структурно мтливт EEC маютъ diurnii edimi правила noeedİHKiı ecix енергетичних компант як учасниюв ринку, яю взаемодттъ на нацюнальному та регюнальних р/внях. Для оргашзацП таког взаемодП пропонуеться застосувати декомпозицию торггвелъних площадок i сформувати розподшений ринок електроенергП з взаемозв 'язаних м1ж собою ринку електроенергП верхнъого р1вня та регюнальнихpıiHKİe електроенергП. Б1бл. 12, рис. 6.