Funkcinės elektrinės stimuliacijos ir transkutaninės elektrinės nervų stimuliacijos poveikis nugaros smegenų pažeidimą patyrusių asmenų spastiškumui ir raumenų savybėms - Keinaitė, Karolina; Skučas, Kęstutis (Jaunųjų Mokslininkų Darbai, 2023)
Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – ištirti ir įvertinti FES ir TENS poveikį nugaros smegenų pažeidimą patyrusių asmenų parezinių ar pleginių kojų raumenų spastiškumui ir raumenų savybėms. Tyrimas, kuriame dalyvavo 10 asmenų, patyrusių nugaros smegenų pažeidimą, buvo atliekamas tiriamųjų namuose. Prieš ir po stimuliacijos spastiškumas ir raumenų savybės matuotos miotonometru „Myoton“. Naudojant „Compex Cefar“ ir „Compex Mini“ stimuliatorius, kairiajai kojai buvo taikoma 30 min FES ir dešiniajai – 30 min TENS programos. Taikant TENS nustatyta, kad statistiškai reikšmingai padidėjo keturgalvio šlaunies raumens tamprumas (p < 0,05), kas reiškia, jog raumenų gebėjimas priešintis raumens susitraukimui ir išorinių veiksnių poveikiui padidėjo. Visi kiti matavimai neturėjo statistiškai patikimo skirtumo (p > 0,05). Taip pat nebuvo nustatyta statistiškai reikšmingo skirtumo tarp FES ir TENS grupių (p > 0,05). Nors FES ir TENS neturėjo statistiškai reikšmingos įtakos elastingumui ir raumenų tonusui, bet TENS statistiškai reikšmingai padidino raumenų tamprumą, kas reiškia, kad spastiškumas padidėjo.