ІНКЛЮЗИВНА ТА ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ВИМІР - Олександр Юрченко; Катерина Никонюк; Світлана Червона (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
У статті досліджено теоретичні засади та окреслено практичні напрями інклюзивної й цифрової трансформації пенсійної системи України в контексті забезпечення її соціальної справедливості, фінансової стійкості та ефективності. Проаналізовано сучасний стан солідарної пенсійної системи, розглянуто перешкоди впровадження другого рівня системи пенсійного забезпечення. Обґрунтовано взаємозв’язок та взаємозумовленість процесів інклюзивної та цифрової трансформації пенсійної системи. Охарактеризовано зміст інклюзивності як стратегічного принципу розвитку пенсійної системи. Розкрито потенціал цифровізації у підвищенні ефективності та прозорості управління. Запропоновано напрями комплексної політики, орієнтованої на підвищення цифрової грамотності, розширення мережі сервісних центрів, забезпечення кібербезпеки та інклюзивності цифрових сервісів.