A magyar diplomácia újjászületése Afrikában Déli nyitási kísérletek a magyar külpolitikában a 19-20. században: fókuszban az 1960-70-es évek - Solymári, Dániel; Tarrósy, István (Külügyi Szemle, 2021)
A 2015-ben meghirdetett „déli nyitás” stratégiával új időszámítás vette kezdetét a magyar külpolitikában. A külügyi fókusz – egyebek mellett – a szubszaharai afrikai gazdasági kapcsolatok erősítését tűzte ki célul. 2019-ben pedig kormányzati Afrika-stratégia született, és az 1989-es magyar rendszerváltás óta abban az évben zajlott először hivatalos miniszterelnöki, 2022- ben pedig államelnöki látogatás a Szaharától délre fekvő afrikai országban. Mindez azonban messze túlmutat a magyar afrikanisztikán: közvetett módon a magyar diplomácia 1960-as és 1970-es évekbeli pragmatikus és építkező külpolitikájának a folytatása, amely az 1989-ben meghatározott külpolitikai prioritások sorában háttérbe szorult. A jelen írásunk azokat a politikatörténeti alapokat mutatja be – kiemelten az 1960-as és az 1970-es években Afrikában elért eredményekre –, amelyek megteremtették a lehetőségét az önálló, később kibontakozódó magyar külpolitikának.