СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ - Зінченко, Ігор Геннадійович; Лавданська, Ольга В'ячеславівна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
У статті досліджуються сучасні технології оцінювання ефективності діджиталізації. Проаналізовано процес діджиталізації. Детально розглянуто такі переваги цифрової трансформації, як оптимізація бізнес-процесів, підвищення прибутковості компанії та клієнтоцентризм. Визначено особливості проєкту із впровадження діджиталізації. Наведено опис задач і проблем, актуальних для процесу впровадження діджиталізації. Зазначені проблеми та виклики мають місце у будь-якій предметній області. Виконано аналіз поточного стану технологій та методів оцінки ефективності діджиталізації. Визначено можливі варіанти реалізації механізму прийняття рішень при оцінці ефективності діджиталізації. Описано особливості, принципи застосування та базові елементи інтелектуальних інформаційних систем оцінювання. Наведено приклад структури інтелектуальної системи, що вирішує задачі оцінювання впроваджених заходів діджиталізації. До елементів інформаційної системи оцінки ефективності діджиталізації можуть належати: зацікавлені особи, апаратне забезпечення, експерти, комплекс прийняття рішень, база знань, інтерфейс користувача. Визначено можливі напрямки подальших досліджень.