Оцінка впливу процесів цифровізації на формування мережевих бізнес-моделей підприємств торгівлі - Зибарева, О. В.; Лопащук, І. А.; Бивших, І. В. (Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2025)
У статті досліджено суть категорії «мережеві бізнес-моделі підприємств торгівлі» та окреслено ключові аспекти їх трансформації під впливом процесів цифровізації. Систематизовано основні типи мережевих бізнес-моделей (маркетплейси, омніканальні платформи, підписні моделі, моделі економіки спільного користування та кастомізовані екосистеми) й розкрито їх специфічні характеристики. Проаналізовано технологічні драйвери формування мережевих бізнес-моделей, зокрема хмарні обчислення, мобільні технології, Інтернет речей, аналітику великих даних, штучний інтелект і блокчейн. Досліджено вплив цифровізації на структуру доходів і витрат підприємств торгівлі, процеси мережевої взаємодії з клієнтами та партнерами, а також на конкурентне середовище галузі. Виявлено бар’єри, що гальмують впровадження мережевих бізнес-моделей, і розроблено рекомендації щодо їх подолання. У дослідженні також розглянуто, як пандемія COVID-19 та воєнні дії на території України виступили каталізаторами цифрової трансформації в торгівлі, стимулюючи розвиток безконтактних моделей торгівлі, систем дистанційного замовлення та доставки, а також цифрових рішень для управління ризиками. Проаналізовано еволюцію мережевих бізнес-моделей через чотири послідовні етапи: цифровізація аналогових процесів, цифрова оптимізація, цифрова трансформація та формування цифрових екосистем. Визначено перспективні напрями розвитку мережевих бізнес-моделей підприємств торгівлі в умовах прискореної цифрової трансформації, зокрема: інтеграція фізичного й цифрового просторів, розвиток метавсесвіту як нового середовища комерційної взаємодії, впровадження технологій квантових обчислень та розвиток децентралізованих фінансових інструментів на основі технології блокчейн.