РОЗРОБКА, ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «ПЕРШИЙ НА МІСЦІ ПОДІЇ» В УКРАЇНСЬКИХ МЕДИЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ - Щудрова, Тетяна; Сажин, Сергій; Смандич, Віталій; Годованець, Олексій; Богуцька, Наталія; Трофимович, Єлєна; Марічереда, Валерія (Медицина та фармація: освітні дискурси, 2025)
Проєкт SimS (Симуляційна медицина та сценарій-орієнтоване навчання з невідкладної допомоги), співфінансований Європейським Союзом у межах програми Erasmus+, має на меті вдосконалення навчання з надання першої та екстреної медичної допомоги в Україні. У межах цієї ініціативи розроблено та впроваджено сертифікований навчальний курс для студентів-медиків під назвою «Перший на місці події: перша допомога та психологічна підтримка в надзвичайних ситуаціях», який реалізовано в трьох українських медичних університетах. У статті описано педагогічний підхід та представлено результати оцінювання ефективності курсу. Навчальний курс спільно розроблено викладачами Буковинського державного медичного університету, Харківського національного медичного університету та Одеського національного медичного університету після проходження програми підготовки тренерів під керівництвом європейських експертів. Педагогічний підхід ґрунтувався на методології сценарій-орієнтованого навчання з інтеграцією віртуальних кейсів та практичних симуляційних занять. Такий підхід сприяє дослідницькому навчанню, розвитку клінічного мислення й набуттю як технічних, так і нетехнічних навичок надання невідкладної допомоги, включно з першою психологічною допомогою. Загалом 170 студентів 4–6 курсів успішно завершили курс. Результати оцінювання показали значне підвищення рівня компетентності з надання невідкладної допомоги після проходження навчання. За результатами анкетування виявлено підвищення впевненості студентів у здатності надавати першу психологічну та медичну допомогу та діяти в надзвичайних ситуаціях. Учасники високо оцінили актуальність курсу, якість викладання та загальне навчальне середовище. Отримані результати підтверджують ефективність сценарного й симуляційного навчання в підготовці студентів-медиків до реальних клінічних викликів. Розроблений відповідно до національних і європейських стандартів надання невідкладної допомоги та з акцентом на психологічну безпеку та рефлексивну практику, курс «Перший на місці події» може слугувати масштабованою моделлю підготовки до реагування на невідкладні ситуації, сприяючи розвитку резильєнтності серед майбутніх медичних працівників. The EU co-funded Erasmus+ project SimS (Simulation Medicine and Scenario-Based Learning for Emergency Care) aims to improve first aid and emergency care training in Ukraine. As part of this initiative, a certified training course entitled ‘First on the Scene: Emergency Care Simulation Training Course’ was developed and implemented for undergraduate medical students at three Ukrainian medical universities. This paper details the course’s pedagogical approach and presents the results of its assessment and evaluation. The course was collaboratively designed by educators from Bukovinian State Medical University, Kharkiv National Medical University, and Odesa National Medical University, following a train-the-trainer programme led by European experts. The pedagogical approach centred on scenario-based learning (SBL), integrating virtual patient cases with handson simulation exercises. This methodology promoted experiential learning, clinical reasoning, and the acquisition of both technical and non-technical emergency care skills, including psychological first aid (PFA). A total of 170 fourth- to sixth-year medical students successfully completed the course. Assessment results showed a significant improvement in emergency care competencies after the training. Evaluation surveys revealed increased student confidence in providing psychological first aid and managing medical emergencies. Participants also expressed high levels of satisfaction with the course’s relevance and instructional quality, as well as the overall learning environment. The findings affirm the effectiveness of scenario-based simulation training in preparing medical students to address realworld clinical challenges. Aligned with national and European emergency care standards and emphasising psychological safety and reflective practice, the ‘First on the Scene’ training course can serve as a scalable training model for emergency preparedness, fostering resilience among healthcare future healthcare professionals.