ЗНАЧЕННЯ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ SIR ТА SEIR У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ ФАРМАЦІЇ - Стучинська, Наталія; Андрійчук, Марія; Микитенко, Павло (Медицина та фармація: освітні дискурси, 2025)
Стаття присвячена дослідженню значення математичного моделювання епідемічних процесів під час формування професійних компетентностей майбутніх магістрів фармації. Розкрито особливості застосування моделей SIR та SEIR у навчальному процесі магістрів фармації Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Наведено практичні завдання для здобувачів вищої освіти з моделювання динаміки епідемії на основі SIR-моделі. Виконання запропонованих завдань передбачає використання системи комп’ютерної алгебри Mathcad 15 і середовища програмування Python, що спрямовані на формування аналітичних та практичних навичок. Також описано етапи роботи з дослідження впливу вакцинації на ключові характеристики епідемії, зокрема максимальну кількість інфікованих, тривалість та загальний рівень захворюваності. Задля демонстрації майбутнім магістрам фармації ефективності профілактичних заходів побудовано графіки необмеженої епідемії (без вакцинації) та епідемії за різних рівнів вакцинації. Виокремлено аспекти, пов’язані з формуванням професійних компетентностей здобувачів вищої освіти спеціальності 226 «Фармація». Метою проведеного дослідження було вдосконалення професійних компетентностей майбутніх магістрів фармації шляхом використання компартментних моделей як інструмента для аналізу та прогнозування епідемічних процесів. Для досягнення мети використовувались такі методи дослідження, як аналіз науково-педагогічних джерел, математичне моделювання, програмування та графічна інтерпретація результатів. Значна увага приділена необхідності інтеграції теоретичних та практичних занять у навчальний процес, використанню сучасних засобів комп’ютерної математики для розв’язання прикладних задач епідеміології. Практична робота з математичними моделями сприяє розвитку аналітичного мислення, формуванню навичок керування епідемічними процесами та прийняття обґрунтованих рішень у фармацевтичній практиці. Вивчення комп’ютерного моделювання сприяє формуванню професійних компетентностей майбутніх магістрів фармації, передбачених освітньо-професійною програмою, які необхідні для ефективного прийняття управлінських рішень у сфері охорони здоров’я та забезпечення високого рівня фармацевтичного супроводу під час поширення епідеміологічних загроз. The article is devoted to the study of the importance of mathematical modeling of epidemic processes in the formation of professional competencies of future masters of pharmacy. We revealed the features of the application of SIR and SEIR models in the educational process of masters of pharmacy at the Bogomolets National Medical University. Was presented practical tasks for higher education students on modeling the dynamics of the epidemic based on the SIR model. The implementation of the proposed tasks involves the use of the Mathcad 15 computer algebra system and the Python programming environment and are aimed at the formation of analytical and practical skills. Also, described the stages of work on studying the impact of vaccination on key characteristics of the epidemic, in particular, the maximum number of infected, duration and overall incidence rate. In order to demonstrate to future masters of pharmacy the effectiveness of preventive measures, was constructed graphs of an unlimited epidemic (without vaccination) and an epidemic with different levels of vaccination. We highlighted aspects related to the formation of professional competencies of students in specialty 226 “Pharmacy”.The aim of the study was to improve the professional competencies of future masters of pharmacy by using compartment models as a tool for analyzing and predicting epidemic processes. To achieve the aim, the following research methods were used: analysis of scientific and pedagogical sources, mathematical modeling, programming and graphical interpretation of results.Considerable attention is paid to the need to integrate theoretical and practical classes into the educational process, the use of modern computer mathematics tools to solve applied problems of epidemiology. Practical work with mathematical models contributes to the development of analytical thinking, the formation of skills in managing epidemic processes and making informed decisions in pharmaceutical practice. The study of computer modeling contributes to the formation of professional competencies of future masters of pharmacy provided for by the educational and professional program, which are necessary for effective management decision-making in the field of healthcare and ensuring a high level of pharmaceutical support during the spread of epidemiological threats.