Վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտման իրավաբանական հետեվանքները - Հակոբյան, Կարեն (Bulletin of Yerevan University C: Jurisprudence, 2024)
This scientific article is devoted to the comprehensive research of the legal consequences of violating the right to be heard in administrative proceedings, one of the important components of the right to good administration. The problematic situations that arise in this area were described using the following questions: (1) Should a violation of the right to be heard in all cases lead to the invalidity of an administrative act adopted with that violation? (2) After an administrative act adopted in violation of the right to be heard is declared invalid, can the administrative authority re-adopt the same administrative act, provided that the violation of the right to be heard is eliminated․ As a result of the analysis of these issues, it was justified the need to develop and apply such new approaches and solutions regarding the legal consequences of violating the right to be heard of a participant in administrative proceedings, which will ensure, on the one hand, the protection of fundamental human rights, and, on the other hand, the effectiveness of public administration and the realization of public interests. Սույն գիտական հոդվածում համակողմանի ուսումնասիրության են ենթարկվել պատշաճ վարչարարության իրավունքի կարևոր բաղադրիչներից մեկի՝ վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտման իրավաբանական հետևանքները։ Նշված ոլորտում առաջացող խնդրահարույց իրավիճակները նկարագրվել են հետևյալ հարցադրումների միջոցով՝ (1) արդյո՞ք վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտումը բոլոր դեպքերում պետք է հանգեցնի այդ խախտմամբ ընդունված վարչական ակտի անվավերությանը, (2) արդյո՞ք վարչական վարույթում լսված լինելու իրավունքի խախտմամբ ընդունված վարչական ակտն անվավեր ճանաչվելուց հետո վարչական մարմինը կարող է կրկին կայացնել նույն վարչական ակտը՝ լսված լինելու իրավունքի խախտումը վերացնելու պայմանով։ Նշված հարցադրումների վերլուծության արդյունքում հիմնավորվել է վարչական վարույթի մասնակցի լսված լինելու իրավունքի խախտման իրավաբանական հետևանքների վերաբերյալ նոր մոտեցումներ ու լուծումներ մշակելու և կիրառելու անհրաժեշտությունը, ինչը թույլ կտա ապահովել, մի կողմից, մարդու հիմնական իրավունքների պաշտպանությունը, իսկ մյուս կողմից՝ վարչարարության արդյունավետությունն ու հանրային շահի կենսագործումը։ В данной научной статье всесторонне изучены юридические последствия нарушения одной из важных составляющих права на хорошую администрацию – права быть услышанным в административном производстве. Проблемные ситуации, возникающие в указанной сфере, были описаны с помощью следующих вопросов: (1) должно ли нарушение права быть услышанным во всех случаях приводить к недействительности административного акта, принятого с этим нарушением?, (2) после того, как административный акт, принятый с нарушением права быть услышанным, признан недействительным, может ли административный орган повторно принять тот же административный акт при условии устранения нарушения права быть услышанным?. В результате анализа данных вопросов обоснована необходимость разработки и применения новых подходов и решений относительно правовых последствий нарушения права участника административного производства быть услышанным, что позволит обеспечить, с одной стороны, защиту основных прав человека, а с другой стороны, эффективность управления и функционирование общественных интересов.