Գլոբալ զարգացման հարացույցի ֆինանսատնտեսական հիմքերի փոխակերպման գործընթացը - Ենգոյան, Փայլակ (Bulletin of Yerevan University D: International Relations and Political Sciences, 2023)
Գլոբալ զարգացման ժամանակակից հարացույցը առանձնանում է վառ արտահայտված նեոլիբերալ բովանդակությամբ, որտեղ հիմնական շեշտը դրվում է լիբերալ արժեքների, առավելագույն անհատական ազատության ապահովման, ժողովրդավարության արևմտյան մոդելի ընդունման, ինչպես նաև շուկայական հարաբերությունների վրա հիմնված վարքի նորմերի վրա: Ընդսմին ընդգծվում է ֆինանսատնտեսական քաղաքականության հատուկ դերը գլոբալ զարգացման վեկտորի որոշման գործում։ Այս հարացույցի հիմքը Բրեթոն Վուդսի և Ճամայկայի արժութային համակարգերն են։ Համաշխարհային քաղաքականության որոշ դերակատարների ուժեղացման ֆոնին նախադրյալներ են ձևավորվում միաբևեռ աշխարհը բազմաբևեռի վերածելու համար, ինչը խթանում է գլոբալ զարգացման վեկտորի փոխակերպումը։ Սպառվում են ինստիտուտների և տեխնոլոգիաների ներկայիս համակարգի հիման վրա սոցիալ-տնտեսական զարգացման հնարավորությունները։ Նոր այլընտրանքային ուժային կենտրոնները հիմնված են արտադրական հարաբերությունների նոր համակարգի՝ ռեսուրսները կենտրոնացնելու և մարդկային ներուժն ակտիվացնելու ունակության վրա՝ նոր տեխնոլոգիական կառուցվածքի բեկումնային ուղղություններով: