An Overview of Global Efforts Towards AI Regulation - Davtyan, Tatevik (Bulletin of Yerevan University C: Jurisprudence, 2024)
This article provides a global perspective on the efforts to regulate artificial intelligence (AI), a transformative force reshaping businesses, governments, and societies globally. It examines the different approaches various countries and international organizations take in response to the rapid advancements in AI technologies. As AI continues to transform, there is a growing need for comprehensive regulatory frameworks to address its complex ethical, social, and economic challenges. The article presents the AI regulatory strategies of key jurisdictions, including the U.S., UK, Canada, China, Japan, Singapore, Israel, India, and the European Union, influenced by their unique political, economic, and cultural contexts. It also explores the initiatives of international and intergovernmental organizations such as the United Nations, Council of Europe, G7, and OECD in establishing global standards and guidelines for AI's ethical and responsible use. This overview is a valuable resource for understanding the evolving landscape of AI governance. It provides a foundation for further research and policy development to balance innovation with protecting public interests, upholding human rights, and mitigating potential risks. Այս հոդվածը ներկայացնում է արհեստական բանականության (ԱԲ) կարգավորման ուղղությամբ արված համաշխարհային ջանքերը՝ այս փոխակերպող ուժը, որը վերափոխում է բիզնեսները, կառավարությունները և հասարակությունները համաշխարհային մակարդակով: Հոդվածում ուսումնասիրվում են տարբեր երկրների և միջազգային կազմակերպությունների կողմից ԱԲ տեխնոլոգիաների արագ զարգացումների պատասխանատու մոտեցումները: Քանի որ ԱԲ-ն շարունակում է փոխակերպվել, անհրաժեշտությունը մեծանում է համալիր կարգավորման շրջանակների, որոնք կլուծեն դրա բարդ էթիկական, սոցիալական և տնտեսական մարտահրավերները: Հոդվածը ներկայացնում է հիմնական իրավասությունների ԱԲ կարգավորման ռազմավարությունները, ներառյալ ԱՄՆ-ը, Մեծ Բրիտանիան, Կանադան, Չինաստանը, Ճապոնիան, Սինգապուրը, Իսրայելը, Հնդկաստանը և Եվրոպական Միությունը՝ նրանց յուրահատուկ քաղաքական, տնտեսական և մշակութային համատեքստի ազդեցության ներքո: Հոդվածը նաև ուսումնասիրում է ՄԱԿ-ի, Եվրոպայի խորհրդի, G7-ի և ՏՀԶԿ-ի նման միջազգային և միջկառավարական կազմակերպությունների նախաձեռնությունները՝ ԱԲ-ի էթիկական և պատասխանատու օգտագործման համար գլոբալ չափանիշներ և ուղեցույցներ հաստատելու նպատակով: Այս համառոտ նկարագրությունը արժեքավոր ռեսուրս է ԱԲ կառավարման փոփոխվող լանդշաֆտը հասկանալու համար: Այն հիմք է հանդիսանում հետագա հետազոտությունների և քաղաքականության մշակման համար՝ հավասարակշռելու նորարարությունը հասարակական շահերի պաշտպանության, մարդու իրավունքների պահպանման և հնարավոր ռիսկերի նվազեցման հետ: Эта статья предоставляет глобальный взгляд на усилия по регулированию искусственного интеллекта (ИИ), трансформационной силы, которая меняет бизнес, правительства и общества по всему миру. В статье рассматриваются различные подходы, которые принимают различные страны и международные организации в ответ на стремительное развитие технологий ИИ. По мере того, как ИИ продолжает трансформироваться, растет необходимость в комплексных нормативных рамках для решения его сложных этических, социальных и экономических проблем. В статье представлены стратегии регулирования ИИ в ключевых юрисдикциях, включая США, Великобританию, Канаду, Китай, Японию, Сингапур, Израиль, Индию и Европейский Союз, под влиянием их уникальных политических, экономических и культурных контекстов. Она также рассматривает инициативы международных и межправительственных организаций, таких как ООН, Совет Европы, G7 и ОЭСР, направленные на установление глобальных стандартов и руководящих принципов для этического и ответственного использования ИИ. Этот обзор является ценным ресурсом для понимания изменяющегося ландшафта управления ИИ. Он служит основой для дальнейших исследований и разработки политики, направленной на балансировку инноваций с защитой общественных интересов, соблюдением прав человека и смягчением потенциальных рисков.