Հայաստանի Հանրապետության հարաբերությունները Համաձայնության պետությունների (Անտանտ) և Ամերիկայի Միացյալ Նահանգների հետ (1919 փետրվար-1920 հունվար) - Պետրոսյան, Գեղամ (Bulletin of Yerevan University D: International Relations and Political Sciences, 2024)
Հոդվածում համակողմանիորեն ներկայացվում և ամբողջացվում են այն հիմնական պատճառները,  թե ինչու  Հայաստանի Հանրապետությունն իր գոյության առաջին փուլում (1918 թթ. հունիս-նոյեմբեր)  չէր կարող ինքնուրույն և ազատ  արտաքին քաղաքականություն վարել և դիվանագիտական հարաբերություններ հաստատել Համաձայնության դաշինքի՝ Անտանտի մեծ դաշնակիցների   և  դաշինքին  հարող  պետությունների  հետ: Առաջին աշխարհամարտում օսմանյան  Թուրքիայի և նրա դաշնակիցների վերջնական պարտությամբ ստեղծված աշխարհաքաղաքական բարենպաստ  նոր իրադրությունում Հայաստանի Հանրապետությունն այլևս ազատ էր տնօրինելու իր արտաքին քաղաքականությունը և կարող էր դիվանագիտական ավելի ակտիվ հարաբերություններ հաստատելու ջանքեր  գործադրել  Անտանտի՝  Ամերիկայի Միացյալ Նահանգների, Ֆրանսիայի, Անգլիայի և Հայաստանի Հանրապետության համար ավելի քան կենսական և անվտանգային նշանակություն ունեցող  Ռուսաստանի խորհրդային և ոչ խորհրդային (հակաբոլշևիկյան) պետական կազմավորումների  և այլ պետությունների հետ: Քննության  է  առնվում  քաղաքական  նոր  պայմաններում  Հայաստանի Հանրապետության  արտաքին քաղաքականության առաջնային  խնդիրներից մեկը՝ հարաբերությունների հաստատումը  Ամերիկայի Միացյալ  Նահանգների հետ: Բացահայտվում  և ցույց են տրվում   նաև այդ հարաբերությունների հաստատման  քաղաքական, դիվանագիտական, տեխնիկական բազմաթիվ ու բազմաբնույթ դժվարությունները և խոչընդոտները: