Роман А.Голдена «Мемуари Гейшi» як стилiзацiя пiд non fiction - Галич, Олександр (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2019)
У статті проаналізовано роман А. Голдена «Мемуари гейші», який є стилізацією під твір літератури non fiction, що характерно літератури глобалізованого світу. Насправді він є художнім твором, романом-сповіддю головної героїні Саюрі-сан, що пройшла тяжкою дорогою від проданої старим батьком маленької дівчинки, на яку чекав довгий шлях поступового перетворення в гейшу, через осягнення традиційної японської культури до еміграції на схилі до Сполучених Штатів Америки і складного вростання в американську дійсність, непростих і суперечливих пошуків власного щастя, набуття материнства.