Գլոբալ զարգացման հարացույցի գաղափարական և արժեքային հիմքերի փոխակերպման նախադրյալները - Ենգոյան, Աշոտ; Ազատյան, Խոսրովադուխտ (Bulletin of Yerevan University D: International Relations and Political Sciences, 2023)
Միաբևեռ աշխարհի ձևավորմամբ, ինչպես նաև երկրների ու ժողովուրդների վրա ազդեցության համապատասխան լծակներով ֆինանսատնտեսական նոր աշխարհակարգի հաստատմամբ ժամանակակից աշխարհը բախվում է լիբերալ ժողովրդավարության անգլո-սաքսոնական ինդիվիդուալիստական մեկնաբանությանը, որը նախադրյալներ ունի դառնալու համաշխարհային զարգացման ժամանակակից հարացույցի գաղափարական հիմքը: Լիբերալ ժողովրդավարության այնպիսի անվիճելի սկզբունքներ, ինչպիսիք են՝ անհատի ազատությունը, մարդու իրավունքների անձեռնմխելիությունը, օրենքի գերակայությունը, խորհրդարանական ժողովրդավարությունը, բազմակարծությունը, քաղաքացիական հասարակությունը, մրցակցության սկզբունքի վրա հիմնված տնտեսությունը և այլն, դարձել են համընդհանուր քաղաքական մշակույթի անբաժանելի մասը: Այնուամենայնիվ, այս արժեհամակարգի արմատացած դրույթներից շատերը շատ ժողովուրդների կողմից չեն ընկալվում որպես «այլընտրանք չունեցող» և «միակ ճշմարիտ»: Շատ երկրներում ավելի ու ավելի պարզ է դառնում առաջնահերթ բարոյական և հոգևոր արժեքների հակադրությունը վարքագծի նեոլիբերալ նորմերին: Սա համաշխարհային զարգացման հարացույցի վերափոխման նախադրյալներ է ստեղծում: