Գերմանիայի դիրքորոշումը բոլշեվիկյան հեղաշրջման նկատմամբ (1917 թ. հոկտեմբեր– 1918 թ. մարտ) - Պետրոսյան, Նուշիկ (Bulletin of Yerevan University D: International Relations and Political Sciences, 2024)
Հոդվածում լուսաբանվում են բոլշևիկյան հեղաշրջման նկատմամբ Գերմանիայի դիրքորոշումը պայմանավորող գործոնները, 1917 թ․ հոկտեմբերից մինչև 1918 թ․ մարտն ընկած բեկումնային ժամանակահատվածում Անդրկովկասում ստեղծված բարդ աշխարհաքաղաքական իրավիճակը, ինչպես նաև Գերմանիայի Անդրկովկասյան քաղաքականության նրբերանգները՝ տարածաշրջանում նրա ունեցած գերակա շահերի տեսանկյունից: Բոլշևիկյան իշխանության վերելքը, հին կայսերական կարգերի փլուզումը և անկախ պետությունների առաջացումը, էապես փոխեցին տարածաշրջանի քաղաքական պատկերը՝ ազդեցություն թողնելով նաև Գերմանիայի ներքաղաքական կյանքի ու արտաքին քաղաքական որոշումների վրա: Հոդվածում վեր են հանված Գերմանիայի տնտեսական շահերը, ռազմավարական մոտեցումները և դիվանագիտական հարաբերությունները, ինչպես նաև բոլշևիկյան հեղաշրջման նկատմամբ առանձին քաղաքական շրջանակների դիրքորոշումները:  Այն ներկայացնում է, թե ինչպես է ժամանակի ընթացքում զարգացել բոլշևիկյան կառավարության ընկալումը Գերմանիայի կողմից, և ինչպես է դա ազդել տարածաշրջանում նրա քաղաքականության վրա: