Թուրքական «փափուկ ուժի» գործիքներն ու դրանց ոլորտային կիրառության դրսևորումները - Դարբինյան, Հայկ (Bulletin of Yerevan University D: International Relations and Political Sciences, 2023)
Թուրքիայում հանրային դիվանագիտության և «փափուկ» ուժի ինստիտուցիոնալիզացման շրջանակներում և Թուրքիայի նախկին ԱԳ նախարար, ապա վարչապետ Ահմեդ Դավութօղլուի անմիջական ջանքերով վերակազմավորվեցին կամ հիմնադրվեցին մի շարք կազմակերպություններ, որոնք գործունեություն են ծավալում հասարակական, քաղաքական, մշակութային, առողջապահական, գործարար շրջանակներում և այլ ոլորտներում: Այդ կազմակերպություններն աստիճանաբար դարձան Թուրքիայի «փափուկ» ուժի և հանրային դիվանագիտության հիմնական գործիքները, որոնց աջակցելու՝ «Արդարություն և զարգացում» կուսակցության քաղաքականության հիմնական նպատակը օտարերկրյա հասարակական շրջանակներում Թուրքիայի դրական կերպարի ձևավորումն էր, որը մի շարք դեպքերում հնարավոր դարձավ այդ կազմակերպությունների գործունեության շնորհիվ: Թուրքական հանրային դիվանագիտության և «փափուկ» ուժի ինստիտուցիոնալիզացիայի շրջանակներում տարանջատվեցին այն երկրներն ու տարածաշրջանները, որտեղ ակտիվորեն սկսվեցին կիրառվել այդ գործիքները: Չնայած աշխարհագրական տարբերակումներին, թուրքական հանրային դիվանագիտության և «փափուկ» ուժի գործիքակազմը մեծ մասամբ նույնն էր: