Екстраполяція постаті Фандоріна в європейську історію: «Сокіл і ластівка» Б. Акуніна - Галич, Олександр Андрійович (Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 2017)
У статті проаналізовано екстраполяцію постаті Ераста Петровича Фандоріна, героя багатьох романів, повістей, оповідань Бориса Акуніна, в європейську історію. Для цього автор розглядає роман «Сокіл і Ластівка», у якому дійовими особами є його онук Ніколас та предки, зокрема Летіція фон Дорн. Події відбуваються у двох часових вимірах, у 1702 та 2009 роках. “Сокіл і Ластівка” Б. Акуніна, як і низка інших його романів, допомагають видати квазібіографію Фандоріна за життєпис реальної людини, що жила й творила в контексті справжніх історичних подій свого часу. Сам же Ераст Петрович особисто у творі не з’являється. Зате ми маємо його далеких предків і нащадків, що єскладниками ланцюжку у створеному фантазією автора родовому дереві героя.