Հողերի միավորման և բերքատվության կանխատեսման մաթեմատիկական մոդելներ - Եղիազարյան, Գուրգեն; Խաչատրյան, Աղավարդ; Դավուդի, Գևիկ; Դանիելյան, Ռազմիկ (AgriScience and Technology, 2025)
Հողերի միավորումը և բարձր բերքատվության կանխատեսումը ներկայումս կարևոր նշանակություն ունեն Հայաստանի գյուղատնտեսության ոլորտում: Առաջարկվող մաթեմատիկական նոր մոդելը հնարավորություն է տալիս վերլուծել և պարզել, թե ինչպես կարելի է հողերի միավորմամբ բարձրացնել հողօգտագործման արդյունավետությունը։ Չմշակվող հողերի օգտագործման ներկայացված մեթոդով նախատեսվում է միավորել անմշակ և մշակվող հողերը։ Գծային ծրագրավորման օպտիմալ մոդելով առաջարկվում է հողերի ընդհանուր մակերեսը, ըստ մշակաբույսերի բաժանել այնպես, որ հնարավոր լինի կանխատեսել և ապահովել առավելագույն բերքատվություն։ Ուսումնասիրության արդյունքների վերլուծությամբ և թվային օրինակներով հիմնավորվել է, որ առաջարկվող նոր մոդելներն ունիվերսալ են և կարող են հաջողությամբ կիրառվել նաև այլ երկրներում։