РОЗВИТОК ПОТЕНЦІАЛУ КЕРІВНИКА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ - Гурман, О.М.; Власюк, Ю.О. (Трансформаційна економіка, 2023)
Метою даної статті є дослідження теоретичних та практичних аспектів формування та розвитку потенціалу керівника, їх вплив на результати діяльності керівника, колективу та підприємства. У статті обґрунтовано залежність результатів функціонування підприємства від професійного потенціалу та компетентності керівника. Визначено основні проблеми, які виникають за умови недостатнього розвитку потенціалу керівника. Особливу увагу приділено проблемам лідерства і керівництва, що виникають на переважній більшості підприємств. Розглянуто зв'язок ефективної діяльності організації з психологічними факторами. Зазначено, що на результати діяльності організації значною мірою впливають особистісні якості керівника, методи і стилі керівництва, система стимулювання діяльності працівників, морально-психологічний клімат у колективі. Досліджено вплив на ефективність управління особистості керівника, використовуючи такі компоненти як біографія, риси особистості, здібності. Зазначено, що однією з ключових особливостей створення психологічного портрета сучасного керівника є стиль керівництва – стійка система способів, методів, форм практичної діяльності керівної особи. Доведено, що стилі та методи управління взаємопов'язані. Акцентовано увагу, що стиль управління розглядається як індивідуальний, оскільки відображує риси особистості керівника, те як він взаємодіє з колективом, яку методику прийняття рішення застосовує. Запропоновано модель формування стилю керівника, що включає особистісно-психологічні якості, ділові якості, професійні якості, а також фактори системи управління. Розглянуто вплив стилю керівника на результативність роботи колективу та підприємства в цілому. Розглянуто проблему обмежень (недостатньо розвинених навичок керівника), як фактора, що стримує потенціал та погіршує результати роботи керівника, колективу та організації в цілому. Обґрунтовано важливість розробки програми розвитку потенціалу керівника, яка повинна бути реалістичною, чітко структурованою і адаптованою до конкретної особи, мати чіткі цілі і повною мірою відповідати поставленим завданням.