Այգու հողամշակ ֆրեզ-մեքենայի արտաշարժ բանող օրգանի կառավարման էլեկտրական սխեմայի մշակում - Հարությունյան, Գևորգ (AgriScience and Technology, 2025)
Ուսումնասիրությունների և դիտարկումների համաձայն՝ որոշ ֆրեզ-մեքենաների աշխատանքի ժամանակ վնասվում են շարքի գծայնությունից շեղված ծառաբները և արմատացանցը: Ուստի մշակվել է արտաշարժ բանող օրգանի կառավարման նոր համակարգ: Գործող համակարգը լրացուցիչ համալրվել է ռելեներով, մեխանիկական կոնտակտները փոխարինվել են ինդուկտիվ տվիչներով, ինչը թույլ է տալիս նվազեցնել էլեկտրամեխանիկական կոնտակտից առաջացող հիստերեզիսը։ Միաժամանակ մշակվել է յուղի հոսքի կառավարման սոլենոիդ կոճով աշխատող էլեկտրական փականային մեխանիզմ։ Առաջարկվող համակարգը հնարավորություն է տալիս բանող օրգանը սևեռել կարգավորվող միջանկյալ դիրքերում և պահպանել ագրոտեխնիկական պահանջներով սահմանված բուսապաշտպան գոտու լայնությունը։