Խոզերի մետաստրոնգիլյոզի տարածվածությունը Հայաստանի Հանրապետությունում - Գրիգորյան, Վալերի; Ղազարյան, Արմինե; Երիբեկյան, Սպարտակ; Գրիգորյան, Լիանա (AgriScience and Technology, 2025)
Հոդվածում ներկայացված են Հայաստանում խոզերի մետաստրոնգիլյոզի տարածվածության ուսումնասիրության արդյունքները։ Խոզերի մետաստրոնգիլյոզը ՀՀ հյուսիսարևելյան լեռնաանտառային գոտում տարածված հիվանդություններից է: Տարածված երկու տեսակի՝ M. pudendotectus և M. Elongates հարուցիչներից առավել ընդգրկուն արեալ ունի M. pudendotectus տեսակը: Մատղաշ խոզերը մոտ երկու անգամ ավելի ընկալունակ են հիվանդության նկատմամբ, քան լիատարիքները: Մյուս գոտիների համեմատությամբ՝ անտառային գոտում կենդանիներն ավելի հաճախ են հիվանդանում, ինչը պայմանավորված է միջանկյալ տերերի՝ անձրևաորդերի տարածվածությամբ: Հիվանդությունը բարձր տոկոս է կազմում աշնանը, գարնանը, իսկ առավել քիչ դեպքեր գրանցվում են ձմռանը: