ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ У ВОЄННИЙ ТА ПОСТВОЄННИЙ ПЕРІОД В УКРАЇНІ - Багрім, Ольга Андріївна (Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права, 2023)
У науковій статті розкрито особливості розвитку професійного потенціалу державних службовців у воєнний та поствоєнний період в Україні. Проведено аналіз стану наукової розробленості проблематики дослідження та визначено, що незважаючи на значний науковий інтерес до проблем становлення та розвитку державної служби, ступінь дослідженості особливостей розвитку професійного потенціалу державних службовців у воєнний та поствоєнний період в Україні є недостатнім. Визначено сутність та особливості поняття «професійний потенціал державних службовців», яке автор пропонує розглядати як сукупність наявних у державних службовців нерозкритих, прихованих (латентних) професійно важливих якостей (можливостей), сформованих на базі культури особистості та системи професійних компетенцій як умов для їх розкриття, уявлень про них і професійних переконань про належний професійний розвиток, що реалізуються у формі більш ефективного виконання професійної діяльності, де головним компонентом виступає морально-психологічний та соціально-відповідальний аспект особистості; набуття нових та / або удосконалення існуючих особистісно-професійних компетенцій з метою досягнення максимально можливого рівня професійного становлення та самовизначення особистості. Проаналізовано стан нормативно-правового регулювання особливостей професійної діяльності державних службовців в Україні та офіційні статистичні дані щодо функціонування державної служби в умовах воєнного стану. Для того, аби з’ясувати спроможність державної служби в контексті посилення уваги до необхідності розвитку професійного потенціалу державних службовців у воєнний та поствоєнний період в Україні, автором проведено SWOT-аналіз, за допомогою якого визначено сильні і слабкі сторони, можливості та загрози для професійного розвитку державних службовців. Визначено пріоритетні напрями та перспективи розвитку професійного потенціалу державних службовців у воєнний та поствоєнний період в Україні.