Անգլերեն “success” լեզվամշակութային հասկացույթի բովանդակությունը - Վարդապետյան, Զարուհի (Foreign Languages in Higher Education, 2024)
The paper discusses the role and significance of the term "concept" in modern linguistics. Many linguists have referred to the definition of the concept, emphasising the national mentality, language thinking, historical developments and cultural-linguistic features in order to study the linguistic material and to reveal the content expressed by the language units. Taking into account the theoretical basis of the study of concepts, this paper discusses the semantic content of the cultural-linguistic concept of "success" in order to highlight the importance of the phenomenon of success in real life. The tendency to succeed and be successful is characteristic of all times. The material of the research is the definitions and interpretations of the concept of "success" presented by the famous American and British people of different eras. The paper also presents the necessary conditions for success, secrets and ways to achieve success. Summarising the points of view presented in the studied examples, it should be noted that the semantic characteristic of the linguistic and cultural concept of "success" implies the presence of a number of human qualities, such as self-confidence, courage, perseverance and consistency, which ensure progress, well-being, fame and wealth. The analysis of the dictionary meanings of the word "success" and the proposed definitions of the cultural-linguistic concept of "success" and the identification of the semantic content are accompanied by the study of the syntagmatic peculiarities of the word "success". Տվյալ հոդվածում քննարկվում է «հասկացույթ» եզրույթի դերն ու նշանակությունը ժամանակակից լեզվաբանության մեջ: Բազմաթիվ լեզվաբաններ անդրադարձել են հասկացույթի սահմանմանը` կարևորելով ազգային մտածելակերպը, լեզվամտածողությունը, պատմական զարգացումներն ու լեզվամշակութային առանձնահատկությունները լեզվական նյութն ուսումնասիրելու և լեզվամիավորների արտահայտած բովանդակությունը բացահայտելու համար: Հաշվի առնելով հասկացույթների ուսումնասիրության տեսական հիմքը, սույն հոդվածում քննարկվում է «հաջողություն» լեզվամշակութային հասկացույթի իմաստային բովանդակությունը` վեր հանելու «հաջողություն» երևույթի կարևորությունը իրական կյանքում: Հաջողության հասնելու և հաջողակ լինելու միտումը բնորոշ է բոլոր ժամանակներին: Հետազոտության նյութը տարբեր դարաշրջանների ամերիկացի և բրիտանացի նշանավոր անձանց կողմից ներկայացվող «հաջողություն» հասկացույթի սահմանումներն ու մեկնաբանություններն են: Հոդվածում ներկայացված են նաև հաջողության անհրաժեշտ պայմանները, հաջողության հասնելու գաղտնիքներն ու ուղիները: Ամփոփելով ուսումնասիրվող օրինակներում ներկայացվող տեսակետները, հարկ է նշել, որ «հաջողություն» լեզվամշակութային հասկացույթի իմաստաբովանդակային բնութագիրը ենթադրում է մի շարք մարդկային որակների առկայություն, ինչպիսիք են` ինքնավստահությունը, խիզախությունը, հաստատակամությունն ու հետևողականությունը, որոնք ապահովում են առաջընթաց, բարեկեցություն, համբավ և հարստություն: «Հաջողություն» բառի բառարանային նշանակությունների և «հաջողություն» լեզվամշակութային հասկացույթի առաջարկվող սահմանումների վերլուծությունն ու իմաստային բովանդակության բացահայտումը ուղեկցվում է «հաջողություն» բառի շարակարգային առանձնահատկությունների ուսումնասիրությամբ: В данной статье рассматривается роль и значение термина «концепт» в современном языкознании. Многие лингвисты обращаются к определению «концепта», подчеркивая национальный менталитет, языковое мышление, историческое развитие и лингвокультурные особенности с целью изучения языкового материала и выявления содержания, выраженного языковыми единицами. Принимая во внимание теоретическую основу исследования концептов, в данной статье рассматривается смысловое содержание лингвокультурологического концепта «успех» с целью подчеркнуть значимость феномена «успех» в реальной жизни. Тенденция к успеху и быть успешным характерна для всех времен. Материалом исследования являются определения и интерпретации концепта «успех», представленные известными американцами и британцами разных эпох. Также в статье представлены необходимые условия успеха, секреты и способы достижения успеха. Обобщая точки зрения, представленные в изученных примерах, следует отметить, что смысловая характеристика лингвокультурологического концепта «успех» предполагает наличие ряда человеческих качеств, таких как уверенность в себе, смелость, настойчивость и последовательность, которые обеспечивают прогресс, благополучие, славу и богатство. Анализ словарных значений и определений слова «успех» и выявление смыслового содержания лингвокультурологического концепта «успех» сопровождаются исследованием синтагматических особенностей слова «успех».