Вплив глобальних змін на ґрунтові ресурси та сільськогосподарське виробництво - Kazakova, Iryna (Agricultural and resource economics, 2016)
У статті описано найпомітніші прояви глобальних змін на планеті, зокрема змін клімату (у тому числі на території України), досліджено й узагальнено їх наслідки на ґрунтові ресурси. Описано позитивні й негативні аспекти тенденції розширення сільськогосподарського виробництва у світі. Виявлено прямий і непрямий вплив змін клімату на стан ґрунтів. Проаналізовано потенційний вплив змін клімату на врожайність основних сільськогосподарських культур, можливі економічні збитки. Описано сучасні методи адаптації та пом’якшення наслідків цих змін у різних регіонах.