Metanolszintézis és berendezésének vizsgálata - Kállai, Viktória; Petrik, Máté; Szepesi, L. Gábor; Kállay, András Arnold (Multidiszciplinaris Tudomanyok, 2022)
Jelen tanulmányban metanolszintézissel és berendezésének vizsgálatával foglalkoztunk. A metanol napjainkban fontos alapanyaga a vegyiparnak. Szén-monoxid, szén-dioxid és hidrogén gázok reagáltatásával történő metanol előállítását és berendezését mutatja be ezen tanulmány. Folyamatszimulátor szoftver segítségével paramétervizsgálatot készítettünk a térfogat, nyomás és hőmérséklet befolyásoló hatására a lejátszódó reakció konverziós fokának tekintetében. Numerikus áramlástani szimulációt készítettünk töltethalmazon történő áramlás vizsgálatával, amely során a reaktorban kialakuló nyomás- hőmérséklet- és sebességeloszlást határoztuk meg. Elkészítettük a reakció során alkalmazandó berendezés szilárdsági méretezését, amely alapján azt kaptuk eredményül, hogy a reaktor külső mérete 48,3 mm, falvastagsága 2,9 mm, az anyaga 1.4541 minőségű ausztenites acél. A cikkben bemutatásra kerül a reaktor konstrukciós modellje.