Sprawozdanie z konferencji naukowej Fundacje i fundatorzy. Dzieje klasztorów kamedulskich w okresie staropolskim, Rytwiany, 12-13 września 2024 - Rozen, Fryderyk (Saeculum Christianum, 2025)
W dniach 12–13 września 2024 r. w Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach odbyła się konferencja naukowa poświęcona 400. rocznicy sprowadzenia kamedułów i fundacji klasztoru w Rytwianach. Obrady obejmowały pięć paneli tematycznych: fundacje i fundatorzy, reformy potrydenckie, życie codzienne mnichów, piśmiennictwo i biblioteki, a także kameduli wobec wydarzeń politycznych. Konferencja umożliwiła wymianę wyników badań nad historią klasztorów kamedulskich w Polsce oraz inicjowanie dalszych studiów interdyscyplinarnych. On 12–13 September 2024, a scholarly conference was held at the Pustelnia Złotego Lasu in Rytwiany to commemorate the 400th anniversary of the Camaldolese arrival and the foundation of the Rytwiany monastery. The conference included five thematic panels: foundations and founders, post-Tridentine reforms, monastic daily life, writing and libraries, and Camaldolese in political events. It facilitated exchange of research results on the history of Camaldolese monasteries in Poland and promoted interdisciplinary studies.