Dominikanki wrocławskie w nekrologach klasztorów czeskich i morawskich w XVIII i na początku XIX wieku - Kublin, Grzegorz (Saeculum Christianum, 2025)
Klasztor Dominikanek we Wrocławiu został ufundowany w latach 1290-1296 przez księcia Henryka V Brzuchatego i od początku należał do prowincji polskiej Zakonu Kaznodziejów. W 1706 r. wraz z innymi konwentami śląskimi został włączony do prowincji czeskiej, a w latach 1754-1810 funkcjonował w śląskiej kongregacji bł. Czesława. Przynależność do prowincji czeskiej spowodowała, że dominikanki wrocławskie od pierwszej połowy XVIII w. były wpisywane do nekrologów klasztorów czeskich i morawskich (w sumie 61 sióstr). Artykuł ma na celu przedstawienie tychże zakonnic z podaniem nie tylko ich imion i nazwisk, lecz także dat śmierci, wieku, lat profesji zakonnej i ewentualnych innych zapisków na ich temat. The Dominican Convent in Wrocław was founded in 1290-1296 by Prince Henry V the Fat and from the beginning belonged to the Polish Province of the Order of Preachers. In 1706, along with other Silesian convents, it was incorporated into the Behemian Province, and between 1754 and 1810 it operated within the Silesian congregation of Blessed Ceslaus. As a result of this affiliation with the Bohemian Province, from the first half of the 18th century onward, the Wrocław Dominican nuns began to be recorded in the necrologies of Czech and Moravian monasteries - a total of 61 sisters. This article aims to present these nuns, providing not only their names but also their dates of death, ages, years of religious profession, and any additional records concerning them.