МАРКЕТИНГОВА ПОЛІТИКА РОЗПОДІЛУ: СУЧАСНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Василенко, Сергій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасних трансформацій маркетингової політики розподілу в умовах розвитку цифрової економіки та впровадження інноваційних технологій. У роботі акцентовано увагу на ключових напрямах змін, таких як зростання ролі цифрових інструментів, омніканальність та оптимізація логістичних процесів, що зумовлені глобалізацією, конкуренцією та змінами у поведінці споживачів. Аналізується вплив новітніх технологій, зокрема Інтернету речей, штучного інтелекту, великих даних, блокчейну, цифрових двійників та безпілотних літальних апаратів, на трансформацію традиційних підходів до організації каналів розподілу. Ці технології сприяють підвищенню прозорості, ефективності та адаптивності логістичних систем, скороченню витрат, оптимізації ланцюгів постачання та покращенню якості обслуговування клієнтів. Водночас зазначається, що впровадження інновацій стикається з викликами, такими як високі початкові інвестиції, нестача кваліфікованих кадрів та недостатнє усвідомлення важливості цифровізації. Особливу увагу приділено омніканальному маркетингу як сучасному підходу, що інтегрує різні канали взаємодії зі споживачами для забезпечення безперервного та зручного клієнтського досвіду. Омніканальність сприяє підвищенню лояльності клієнтів, збільшенню обсягів продажів, ефективнішому управлінню асортиментом та залученню нових споживачів. У статті також розглянуто такі трансформації, як посилення ролі трейд-маркетингу, розвиток прямого маркетингу, зростання значення електронних каналів розподілу, адаптація стратегій до сегментів ринку та оптимізація фізичного розподілу. Дослідження підкреслює, що маркетингова політика розподілу відіграє ключову роль у підвищенні конкурентоспроможності підприємств, особливо в умовах мінливого ринкового середовища. Перспективними напрямами для майбутніх досліджень визначено розроблення інструментарію для оцінки результативності інновацій у логістиці та маркетингу, а також вивчення особливостей формування політики розподілу в умовах глобалізації та розвитку електронної комерції.