ІННОВАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ, ІНСТРУМЕНТИ ТА ФУНКЦІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСІВ - Лишенко, Маргарита; Прокопенко, Катерина (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації економіки та суспільства змінюються не лише технології виробництва, а й принципи управління персоналом. Діджиталізація управлінських процесів формує нові підходи до взаємодії з працівниками, підвищує вимоги до гнучкості організаційної структури, прозорості комунікацій і швидкості прийняття рішень. У статті розкрито сучасні тенденції та особливості процесу діджиталізації управління персоналом у контексті трансформації організаційної діяльності. Обґрунтовано актуальність впровадження цифрових технологій у сферу HR як важливого чинника підвищення ефективності управлінських функцій. Визначено ключові інноваційні інструменти та механізми, що використовуються в цифровому HR-середовищі, зокрема системи управління талантами, цифрові платформи рекрутингу, HR-аналітику, використання штучного інтелекту та автоматизовані сервіси підтримки персоналу. Зазначені інструменти сприяють підвищенню ефективності управління персоналом, оптимізації процесів підбору, адаптації, розвитку та утримання працівників. Особлива увага приділена ролі цифрових технологій у прийнятті управлінських рішень на основі даних, автоматизації рутинних операцій і забезпеченні зручності для співробітників через впровадження сервісних платформ. Визначено, що цифровізація HR-процесів є ключовою передумовою стратегічного розвитку сучасних організацій. Проаналізовано вплив діджиталізації на основні функції HR-менеджменту – планування, мотивацію, контроль, комунікації – та окреслено виклики, пов’язані з безпекою даних, адаптацією персоналу, потребою у цифровій грамотності та зміною культури управління. У статті сформульовано висновки щодо важливості стратегічного підходу до впровадження цифрових трансформацій у сфері управління персоналом. Акцентовано, що цифровізація HR-процесів має розглядатися не як технічна модернізація, а як складова загальної стратегії розвитку підприємства. Цифрові інструменти управління персоналом – зокрема HR-аналітика, штучний інтелект, автоматизовані сервіси та системи управління талантами – забезпечують підвищення ефективності управлінських рішень, адаптивність до змін зовнішнього середовища та зміцнення конкурентних позицій організації. Зроблено висновок, що стратегічне впровадження цифрових HR-технологій є важливим чинником сталого розвитку та конкурентоспроможності сучасного підприємства.