Prymicje dominikanów z Brzegu w późnym średniowieczu - Kaczmarek, Krzysztof (Saeculum Christianum, 2025)
Problem prymicji (pierwszych mszy) odprawianych przez nowo wyświęconych kapłanów jest słabo zbadany przez historyków. Wśród źródeł, które go oświetlają, są klasztorne księgi rachunkowe. W artykule wykorzystano informacje o prymicjach kilku zakonników z klasztoru dominikanów w Brzegu na Śląsku, zawarte w księdze dochodów i wydatków tego domu zakonnego z początku XVI stulecia. The issue of first Masses celebrated by newly ordained priests is poorly researched by historians. Among the sources that shed light on it are monastic account books. The article uses information about the first Masses of several monks from the Dominican monastery in Brzeg in Silesia, recorded in the income and expenditure book of this religious house from the early 16th century.