THE PHILOSOPHY OF WORK: UNDERSTANDING THE MEANING AND VALUE OF WORK - Toleu, Balkenzhe; Utesheva, Gulzhanat; Kopbay, Aktore (Адам әлемі, 2024)
This article presents a comprehensive study on the philosophy of work, with an emphasis on the meaning and values of work in a modern context. Within the framework of the work, an in-depth literary review was conducted, which allows us to track historical changes in the perception of work from antiquity to the present day. Further, using a sociological survey of 50 respondents, modern trends and people's attitude to labor activity were revealed. The survey results demonstrate the growing value of work as a means of self-realization and personal growth, reflecting a shift in emphasis from material aspects to psychological ones. Focus groups were also organized as part of the study, where participants discussed current needs in the context of their work. As a result, it is revealed that modern technological innovations and socio-cultural changes lead to a rethinking of the role of work in human life, focusing on the quality of the working environment, flexibility of schedules and opportunities for continuous learning. In conclusion, the article emphasizes the need for further research in this area to adapt educational and organizational structures to the changing needs of the labor market. В данной статье представлено комплексное исследование, посвященное философии труда, с акцентом на смысл и ценности трудовой деятельности в современном контексте. В рамках работы был проведен глубокий литературный обзор, позволяющий отследить исторические изменения восприятия труда от античности до наших дней. Далее, с применением социологического опроса 50 респондентов, были выявлены современные тенденции и отношение людей к трудовой активности. Результаты опроса демонстрируют растущую ценность труда как средства самореализации и личностного роста, отражая сдвиг акцентов с материальных аспектов к психологическим. Также в рамках исследования были организованы фокус-группы, где участники обсудили текущие потребности в контексте своей трудовой деятельности. В результате выявлено, что современные технологические инновации и социокультурные изменения приводят к переосмыслению роли труда в жизни человека, акцентируя внимание на качестве рабочей среды, гибкости графиков и возможностях для непрерывного обучения. В заключение, статья подчеркивает необходимость дальнейших исследований в данной области для адаптации образовательных и организационных структур к изменяющимся потребностям рабочего рынка. Бұл мақалада қазіргі уақыттағы еңбек қызметінің мәні мен құндылықтарына баса назар аудара отырып, еңбек философиясына арналған кешенді зерттеу ұсынылған. Жұмыс аясында ежелгі дәуірден бүгінгі күнге дейінгі еңбекті қабылдаудың тарихи өзгерістерін бақылауға мүмкіндік беретін терең әдеби шолу жүргізілді. Әрі қарай, 50 жауап берушімен әлеуметтік сауалнама жүргізіліп, адамдардың еңбек белсенділігіне деген қазіргі көзқарастары анықталды. Сауалнама нәтижелері өзін-өзі жүзеге асыру және жеке өсу құралы ретінде еңбектің өсіп келе жатқан құндылығын көрсетеді, бұл екпіннің материалдық аспектілерден психологиялық аспектілерге ауысуын көрсетеді. Сондай-ақ зерттеу аясында фокус-топтар ұйымдастырылды, онда қатысушылар өздерінің еңбек қызметі шеңберіндегі қажеттіліктерді талқылады. Нәтижесінде қазіргі заманғы технологиялық инновациялар мен әлеуметтік-мәдени өзгерістер жұмыс ортасының сапасына, икемділігіне және үздіксіз оқу мүмкіндіктеріне назар аудара отырып, адам өміріндегі еңбек рөлін қайта қарастыруға әкелетіні анықталды. Қорытындылай келе, мақала білім беру және ұйымдық құрылымдарды жұмыс нарығының өзгеріп отыратын қажеттіліктеріне бейімдеу үшін осы саладағы қосымша зерттеулердің қажеттілігін көрсетеді.