Çağdaş Tefsirlerde Kitab-ı Mukaddes Nakillerinin Kullanımı: İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri Örneği - KAPLAN, Abdurrahim (Tader : (Online), 2020)
Tefsir ilminin tedvininden bugüne kadar Kur’ân’ın anlaşılması için müfessirler yoğun çaba içerisine girmiştir. Her dönemin farklı yöntemi olmakla beraber, geçmiş ümmetlerin hayatları ve peygamberler ile ilgili ayetlerin tefsirinde isrâîliyyât nakilleri her zaman başvurulan ilk kaynaklar olmuştur. Klasik dönemde Deylemî (öl. 593/1197), Safedî (öl. 696/1296) ve Bikâî (öl. 885/1480) dışındaki müfessirlerin büyük çoğunluğu isrâîliyyât ile ilgili nakilleri İslâm'a sonradan girmiş Ehl-i Kitab kökenli şahıslardan temin ederken çağdaş müfessirlerde ise bu bilgiler daha çok doğrudan Kitab-ı Mukaddes'ten elde edilmeye çalışılmıştır. Çağdaş tefsirciler arasında yer alan Celal Yıldırım, tefsirinde ayetleri rivayet ve dirayet yöntemlerine uygun olarak açıklamakla beraber birçok konu ve yerde Kitab-ı Mukaddes’ten nakiller getirmiştir. Çağdaş müfessirler tarafından muhtelif yöntemlerle ele alınmış olan Kitab-ı Mukaddes nakillerinin en kapsamlı şekilde alındığı tefsirlerden birisi Celal Yıldırım’ın (öl. 2019) İlmin Işığında Asrın Kur’ân Tefsiri adlı eseridir. Bu makalede Celal Yıldırım’ın tefsirinde Kitab-ı Mukaddes nakillerinin ele alınış biçimi hakkında genel bir değerlendirme ortaya konmuş, sonrasında ise Kitab-ı Mukaddes nakillerinden nasıl yararlandığı örneklerle incelenmiştir. The commentator scholars have been working intensely to understand the Qur'an from the beginning of tafsir science to date. Although each era had a different method, Bible transfers have always been the first references in the interpretation of the verses related to the lives of the past nations and the prophets. In the classical period Deylemi (d. 593/1197), Safedi (d. 696/1296) and other than Bikai (885/1480), the majority of the commentators obtained the transfers related to israeliyyat from people of Ahl Al-Kitab origin who later entered Islam, while the modern commentators tried to obtain this information more directly from the Kitab al-Muqaddes. In classical tafsir, transfers regarding Israeli were obtained from People of the Book who accept Islam later on. However, in contemporary tafsir, such information was obtained directly from the Bible. Celal Yildirim, who is one of the contemporary interpreters, explained the verses in his interpretation in accordance with the methods of narration and wisdom in addition to brought comments in many subjects from the Bible. The work of Celal Yildirim's (date of death.2019) called, Interpretation of the Qur'an in the Light of Science, is one of the most comprehensive interpretations of Bible, which have been dealt by recent scholars by various methods. In this article, a general assessment of the way Bible interpretation handled in Celal Yildirim's tafsir was presented, and then showing examples of how he benefited from the Israeli/Bible interpretation.