Teknoloji Destekli Fen Bilimleri Eğitimi Çalışmalarının İncelenmesi (2020-2023): İçerik Analizi - Arduç, Mehmet Akif (ALANYAZIN, 2024)
Bu çalışmanın amacı son dört yılda (2020-2023) Türkiye’de yayımlanan çalışmaları (tez, makale) belirlenen değişkenler ışığında incelemektir. Bu çalışmalarda tez/makale sayılarının nasıl olduğu, yıllara göre değişim durumu, çalışılan konular, kullanılan teknoloji, yöntem ve desenler, değişkenler, yayımlanan dergiler/üniversiteler belirlenmeye çalışılarak görülen eksikliklerin literatüre kazandırılması ve sonuçlar ile ilgili önerilerin yapılarak öğretmenlerin ve öğrencilerin öğretim ortamlarında teknoloji kullanımına teşvik edilmesi amaçlanmıştır. İncelenen çalışmalar içerik analizi yapılarak düzenlenmiştir. Sonuç olarak, yapılan çalışmalarda makale sayısının tez sayısından fazla olduğu, 2023 yılında çalışma sayısının azalmasına rağmen diğer üç yılda benzer sayıda araştırma yayımlandığı belirlenmiştir. Web 2.0 araçlarının kullanımının yaygınlaştığı, fen eğitimi araştırmacılarının hala nicel araştırıma çalışmalarını daha fazla önemsedikleri ve yarı deneysel desen çalışmaları tercih ettikleri ve bunun sonucu olarak örneklem sayısının genel olarak daha çok 1-50 kişi aralığında olduğu belirlenmiştir. Literatüre benzer şekilde altı ve yedinci sınıfların çalışmalarda örneklem olarak daha fazla tercih edildiği, akademik başarı, tutum, yeterlik, motivasyon ve ilgi gibi değişkenlerin ön planda olduğu bu doğrultuda öğrencilerin görüşleri de alınmak istendiğinde karma yöntem çalışmalarına yönelindiği tespit edilmiştir. Ayrıca makalelerin yayımlandığı dergiler ve tezlerin hazırlandığı üniversiteler anlamında bir yoğunlaşma olmadığı anlaşılmıştır.