Biograficzność w oświacie dorosłych – wybrane stanowiska - Dubas, Elżbieta (Rocznik andragogiczny, 2024)
W artykule przedstawiono rodowód metody biograficznej i rozwój paradygmatu biograficzności w andragogice. Wiodącym pojęciem biograficzności w  naukach pedagogicznych jest „biografia edukacyjna”. Uwidacznia się ona w poglądach np. Gastona Pineau, Pierre’a Dominicé, Horsta Sieberta, Dietera Nittela, Petera Alheita, które zostały zaprezentowane w artykule. Szczególną uwagę poświęcono dorobkowi Olgi Czerniawskiej i jej wkładowi w budowanie i rozwój koncepcji biograficzności w Polsce. Artykuł wieńczy refleksja na temat czynności i postawy badacza biografii