Mikroświaty macierzyństwa - Pryszmont, Martyna (Rocznik andragogiczny, 2024)
Artykuł projekt badawczy o nazwie „Mikroświaty macierzyństwa”. Poszukiwano w nim odpowiedzi na pytanie: jak macierzyństwo jest postrzegane przez kobiety, aby opisać społeczny mikroświat matek, pokazać potencjał codziennej nauki matek i uwrażliwić ludzi na uniwersalność doświadczenia macierzyństwa (mikroświaty macierzyństwa). Projekt składał się z trzech etapów: 1) prowadzenie badań empirycznych za pomocą podejścia jakościowego; 2) wystawa fotografii zatytułowana „Mikroświaty macierzyństwa”; 3) analiza i interpretacja materiału badawczego. Te fazy projektu zostały opisane w artykule.