Çocuklar Olumlu, Olumsuz ve Nötr İçerikli Dedikoduları Ayırt Edebilir Mi? - Aydin, Muhammed Şükrü (Eskisehir Osmangazi Üniversitesi sosyal bilimler dergisi, 2024)
Dedikoduya yönelik deǧerlendirmelerin insan yaşamında nasıl gelişim gösterdiǧini anlamak çocukların sosyal dünyasına ışık tutması açısından önemlidir. Ancak çocukların dedikoduyu ne düzeyde algılayabildikleri araştırmalarda yeteri kadar ele alınmayan konulardandır. Bu nedenle mevcut araştırmada çocukların olumlu, olumsuz ve nötr içerikli dedikoduları ayırt edip edemedikleri ve bu konuda gelişimsel farklılıklar olup olmadıǧı incelenmiştir. Bu doǧrultuda araştırmaya 5-8 yaşları arasında 142 çocuk dâhil edilmiştir. Çocuklara her biri 5 sahneden oluşan "olumlu", "olumsuz" ve "nötr" içerikli dedikodu senaryoları anlatılmıştır. Analizler sonucunda çocukların olumlu dedikodu yapılan senaryodaki karakterlere olumlu özellikleri anlamlı olarak daha fazla atfettikleri, bunu sırasıyla nötr ve olumsuz dedikodu yapan senaryoların karakterlerinin takip ettiǧi bulunmuştur. Sonuçlar çocukların dedikodu fenomenini tek bir boyutta deǧerlendirmedikleri, dedikodu içeriǧinin olumlu/olumsuz olmasının dedikoduya yönelik muhakemelerde etkili olduǧu şeklinde yorumlanmıştır.