СТРАТЕГІЧНИЙ ВИМІР ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ ІЗРАЇЛЮ - PERFILIEVA, Anastasiia (Fìlosofìâ ta polìtologìâ v kontekstì sučasnoï kulʹturi, 2023)
Стаття присвячена проблемі технологізації інформаційно-аналітичної діяльності як стратегічного напряму зовнішньої політики Ізраїлю. Мета дослідження – з’ясування змісту інформаційно-аналітичних технологій та їх значення в розробці та здійсненні зовнішньої політики Ізраїлю. Інформаційно-аналітичне забезпечення розглядається як елемент організації роботи зовнішньополітичного відомства Ізраїлю, головне завдання якого полягає в аналітичному забезпеченні діяльності держави з планування та реалізації стратегії національного розвитку і стратегії національної безпеки. Охарактеризовано, що інформаційно-аналітичні технології охоплюють набір сучасних інформаційних технологій з використанням технічних можливостей новітніх розробок у сфері комунікації, обробки та поширення інформації. Розкрито, що інформаційно-аналітична діяльність здійснюється спеціалізованими структурами за допомогою комплексу організаційних заходів і методичних прийомів під час вивчення явищ, що мають стратегічне значення для оптимізації зовнішньої політики Ізраїлю. Визначено, що функціональність інформаційно-аналітичних технологій зберігається за умов процедурного дотримання послідовності оперування даними на основі комплексного підходу та на основі залучення відповідних інформаційних ресурсів і репрезентативних джерел. Доведено, що комплекс інформаційно-аналітичних технологій у зовнішній політиці Ізраїлю покликаний здійснювати аналіз складних і мінливих загроз та викликів, з якими зіштовхується країна, а також забезпечувати процеси планування, розробки та реалізації зовнішньополітичних рішень з подальшою оцінку їх наслідків в довгостроковій та короткостроковій перспективі.