The role of ecotourism in the reduction of anthropogenic load on Natura 2000 territories throughout Latvia - Leitis, E., University of Latvia, Riga (Latvia). Faculty of Geography and Earth Sciences (Environmental and Climate Technologies, 2011)
Ecotourism is able to contribute to biodiversity and to ensure the ecosystem function in Latvia through a complicated process of fulfilment of the established criteria for a valid ecotourism. The tourism flow in protected nature territories should be monitored, and the appropriate environmental management, education and a code of conduct need to be introduced. Ecotourism will serve for reducing the social and economic pressures on biodiversity and will promote responsible actions in support of environmentally friendly technologies and approaches. The areas selected for this study are the Natura 2000 territories that have undertaken the development of ecotourism facilities. Pētījuma mērķis ir izzināt ekotūrisma iespējas antropogēnās slodzes mazināšanā aizsargājamās dabas teritorijās. Tūrisms kā pasaulē viena no lielākajām augošajām industrijām radot arvien jaunus produktus un aptverot arvien lielākas neskartās un jūtīgās dabas teritorijas var izraisīt tām palielinātus riskus. Ekotūrisms, kas pēc savas definīcijas ir videi viena no visdraudzīgākajām un sociāli atbildīgākajām tūrisma formām, ja atbilstoši plānots un realizēts, var kļūt par instrumentu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un ekosistēmu funkciju nodrošināšanā, tai pašā laikā nodrošinot tūrisma radītās ietekmes uz vidi samazināšanu, ekotehnoloģiju pielietošanu, vides izziņas, izpētes un izglītības iespējas. Liela nozīme ekotūrismam ir pašvaldību ilgtspējīgās attīstības veicināšanā palielinot vietējo iedzīvotāju uzņēmējdarbību saskaņā ar labāko pieejamo vides aizsardzības praksi. Latvija īpaši izceļas ar labi saglabāto bioloģisko daudzveidību un tās aizsardzības tradīcijām valsts un pašvaldības institūcijām sadarbojoties ar zinātnes sektoru, nevalstiskajām organizācijām un sabiedrību kopumā. Pētījuma rezultātā radās secinājumi par ekotūrisma pozitīvo lomu Natura 2000 un citu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzībā Latvijā videi draudzīgo tehnoloģiju un pieeju ieviešanā tūrismā kopumā. Nozīmīgs ir arī Latvijas ekotūrisma potenciāls starptautiskajā tūrisma apritē. Ņemot vērā, ka ekotūrisms mūsu valstī atbilstoši starptautiski atzītajai definīcijai ir attīstības sākumā, ir jāsecina ka turpmākie pētījumi šajā jomā ir īpaši nozīmīgi pilnveidojot profesionālo izglītību un nodrošinot zinātnisko pamatu ekotūrisma plānošanas un realizēšanas procesiem.