DEVELOPMENT, IMPLEMENTATION, AND EVALUATION OF THE TRAINING COURSE FOR SCHOOLTEACHERS “FIRST ON THE SCENE” AT UKRAINIAN MEDICAL UNIVERSITIES (THE EU CO-FUNDED ERASMUS+ PROJECT SIMS ‘SIMULATION MEDICINE AND SCENARIO-BASED LEARNING FOR EMERGENCY CARE’) - Gerush, I.; Khodorovskyy, V.; Godovanets, O.; Smandych, V.; Korotun, O.; Kozlovska, І.; Knut, R.; Dolzhenko, V.; Pervak, M.; Bilous, T.; Shchudrova, T. (Neonatolohii︠a︡, khirurhii︠a︡ ta perynatalʹna medyt︠s︡yna, 2025)
The EU co-funded Erasmus+ project SimS (Simulation Medicine and Scenario-Based Learning for Emergency Care) aims to improve first aid and emergency care training in Ukraine. As part of this initiative, a certified training course for schoolteachers titled “First on the Scene: First Aid and Psychological Support in Emergencies”, has been developed and implemented across three Ukrainian medical universities. This paper describes the pedagogical approach adopted for the course and presents the results of its assessment and evaluation. The course was designed by educators from Ukrainian partner universities following a train-the-trainer programme led by European experts. The pedagogical approach centred on scenario-based learning (SBL), integrating virtual cases with hands-on simulation training. This methodology was designed to promote experiential learning, critical thinking and the practical application of first aid and psychological support skills. A total of 160 schoolteachers completed the course. Its effectiveness was evaluated using pre- and post-training tests, as well as an evaluation survey which assessed perceived skill improvement, confidence and satisfaction with the course. The majority of teachers demonstrated significant knowledge improvement and reported feeling more competent and confident in their ability to provide first aid and psychological support. They also expressed high satisfaction with the course and its relevance to their professional roles. The 'First on the Scene' training course successfully prepared teachers to respond to emergencies in schools. The findings support the use of scenario-based and simulation training to build emergency response capacity among non-medical professionals, highlighting the importance of equipping schoolteachers with these vital skills. Європейський Союз у межах проєкту Erasmus+ SimS (Simulation medicine and Scenario-based learning for emergency care) співфінансує ініціативу, спрямовану на вдосконалення підготовки з надання першої допомоги та екстреної медичної допомоги в Україні. У рамках цього проєкту було розроблено та впроваджено сертифікований навчальний курс для вчителів шкіл під назвою «Перший на місці події: перша допомога та психологічна підтримка в надзвичайних ситуаціях», який реалізується у трьох українських медичних університетах. У статті описано педагогічний підхід, застосований під час проведення курсу, а також наведено результати його оцінювання та аналізу. Проєкт SimS (Симуляційна медицина та сценарій-орієнтоване навчання з невідкладної допомоги), співфінансований Європейським Союзом у рамках програми Erasmus+, має на меті вдосконалення навчання з надання першої та екстреної медичної допомоги в Україні. У межах цієї ініціативи було розроблено та впроваджено сертифікований тренінговий курс для вчителів закладів загальної середньої освіти під назвою «Перший на місці події: перша допомога та психологічна підтримка в надзвичайних ситуаціях», який реалізовано в трьох українських медичних університетах. У статті описано педагогічний підхід та представлено результати оцінювання ефективності курсу. Тренінговий курс було спільно розроблено викладачами українських університетів-партнерів після проходження програми підготовки тренерів, організованої європейськими експертами. Педагогічний підхід ґрунтувався на методології сценарій-орієнтованого навчання з інтеграцією віртуальних кейсів та практичних симуляційних занять. Такий підхід спрямований на розвиток дослідницького навчання, критичного мислення та практичного застосування навичок надання першої допомоги і психологічної підтримки. Загалом курс успішно завершили 160 учителів. Ефективність навчання оцінювали за допомогою тестування до і після проходження курсу, а також анкетування, яке охоплювало самооцінювання набутих навичок, рівня впевненості та задоволеності навчанням. Результати засвідчили суттєве зростання рівня знань, а також підвищення компетентності та впевненості учасників у своїй здатності надавати першу допомогу й психологічну підтримку. Учасники високо оцінили курс та його актуальність для професійної діяльності. Тренінговий курс «Перший на місці події» ефективно підготував учителів до дій у надзвичайних ситуаціях у закладах освіти. Отримані результати підтверджують ефективність сценарного і симуляційного навчання для формування готовності до реагування на надзвичайні ситуації серед немедичних фахівців, підкреслюючи важливість забезпечення педагогів цими життєво необхідними знаннями і вміннями.