Further Development of Information Technology Transfer Concept for Adaptation and Exploitation of European Research Results in the Baltic Sea Region Countries - Mitasiunas, Antanas; Rikure, Tatiana; Novickis, Leonids; Jurenoks, Aleksejs (Rīgas Tehniskās universitātes zinātniskie raksti. Scientific proceedings of Riga Technical university. 5. Sērija, Datorzinātne, 2011)
This paper describes further development of information technology transfer concept for adaptation and exploitation of European research results in the Baltic Sea Region (BSR) countries. Riga Technical University (RTU) and Vilnius University (VU) as the partners of BSR Interreg Programme project BONITA (Baltic Organisation and Network of Innovation Transfer Associations) participate in the research which aims to develop a generic innovation & technology transfer concept (ITTC) to improve the collaboration between academia and industry. Particular attention in the paper is paid to the successfully proven concept of small and specialized exhibitions (the so-called "showrooms") run by technology suppliers and technology transfer facilitators. The creation of the distributed multi-organisational showroom-network environment in the framework of BONITA project for the purpose of technology & innovation transfer improvement is described. Zinātnisko zināšanu un pētījumu rezultātu veiksmīga pārnese praksē ir svarīgs elements Baltijas jūras Inovācijas regiona veidošanā. Projekta BONITA (Baltic Organisation and Network of Innovation Transfer Associations), ko finansē Baltijas jūras regiona (Baltic Sea Region) programma Interreg, uzdevums ir vispārīgas tehnologiju pārneses koncepcijas (ITTC) izstrāde, lai uzlabotu sadarbību starp akadēmisko jomu un industriju. ITTC iekļauj vairākas komponentes, svarīgākās no tām ir: Spēju brieduma modelis (Capability Maturity Model) un specializētas miniizstādes (Showrooms), kas kalpo par t.s. logiem zinātniskām inovācijām, pārveidojot pētījuma rezultātus par saprotamiem demonstrējumiem. Miniizstādes ir sadalītas virtuālajās un fiziskajās. Fiziskā izstāde - Eiropas prasībām atbilstoša telpa, kura aprīkota ar visu, kas ir nepieciešams, lai parastais lietotājs varētu izveidot savu elektronisko eksponātu, kā arī iepazīties ar esošajiem piedāvājumiem. Katrā valstī visas showroom telpas ir aprīkotas, ievērojot vienādu koncepciju, kas atvieglo eksponātu pārvietošanu no vienas izstāžu telpas otrā. Virtuālā izstāžu telpa - Virtual showroom - vietne, kur potenciālais lietotājs var atrast nepieciešamās tehnologijas koncepciju. Galvenais virtuālās izstāžu telpas uzdevums ir nodrošināt kataloga izveidi Eiropas līmenī - katalogs satur informāciju par tehnologijas tēmām, autoriem un klientiem vai izstrādātājiem. Sistēma ļaus cilvēkam ne tikai atrast sev nepieciešamo informāciju par kādu jaunu izstrādājumu, bet arī uzzināt, kura ir tuvākā zinātniskā iestāde, kur šīs tehnologijas var apskatīt. Sistēma var nodrošināt video konferenci, kā arī virtuālo lekciju ar jebkuru sistēmā registrēto lietotāju. Īpaša uzmanība rakstā ir veltīta šāda tipa izstādes (showroom) implementēšanai Rīgas Tehniskajā universitātē. Успешный перенос научных знаний и результатов исследований на практику важнейший процесс для создания Балтийского Региона Инноваций. Одной из основных задач проекта BONITA (Baltic Organisation and Network of Innovation Transfer Associations), финансируемого программой Interreg региона Балтийского моря (BSR), является разработка общей концепции трансфера технологий и инноваций (ITTC) с целью улучшения взаимодействия между академической средой и индустрией. Концепция ITTC включает в себя различные компоненты, важнейшими из которых являются: модель CMM (Capability Maturity Model) и сеть специализированных мини-выставок (Showrooms), которые служат для доступа к научным инновациям и трансформируют результаты исследований в наглядные демонстраторы. Мини-выставка включает в себя физическую и виртуальную часть. Физическая выставка это помещение, оборудованное в соответствии со всеми европейскими требованиями, что позволяет обычному пользователю ознакомиться с имеющимися экспонатами, а также создать свой электронный экспонат. В каждой стране помещения мини-выcтавок оборудованы по одному стандарту, который позволяет облегчить перемещение экспонатов из одного шоурума в другой. Виртуальная часть выставки это место, где потенциальный пользователь может найти концепцию небходимого технологического решения. Главной задачей виртуальной выставки является обеспечение создания каталога экспонатов на европейском уровне, когда каталог содержит информацию о самих технологических решениях, их авторах, клиентах или потенциальных пользователях. Система позволяет пользователю не только найти необходимую информацию о каком-либо новом технологическом решении, но и найти место (организацию), где его можно было бы осмотреть. При необходимости система может обеспечить связь с автором (создателем) технологического решения в виде видео-конференции или доступной для просмотра видео-лекции. Особое внимание в статье уделено созданию шоурума в Рижском техническом университете.