Determination of the content of bioelements in an aerosol produced from commercially available mineral waters using a Mini Graduation Tower-2018 device - Rospond, Bartłomiej Andrzej; Piotrowska, Joanna; Opoka, Włodzimierz; Szewczyk, Bernadeta; Krakowska, Agata (Farmacja Polska, 2023)
Istnieje duża różnorodność dostępnych wód butelkowanych, wśród których można wyróżnić m.in. wody źródlane, wysoko-, średnio- i niskozmineralizowane wody mineralne. W lecznictwie największe zastosowanie znalazły wody o najwyższej zawartości soli mineralnych (>1000 ppm), a więc wody lecznicze. Jedną z najczęściej stosowanych form aplikacji opisanych wód są m.in. inhalacje. Warto jednak nadmienić, iż stosowanie tych wód m.in. poprzez wysoką zawartość składników mineralnych (jonów baru, chlorkowych, siarczanowych) nie jest obojętne dla ludzkiego zdrowia. Natomiast niewiele wiadomo na temat ograniczeń stosowania metod zewnętrznych, a w szczególności tak popularnej w ostatnim czasie aerozoloterapii. Popularność tej metody leczniczej wynika z faktu, iż może ona zostać zastosowana w każdej grupie wiekowej pacjentów i w przeciwieństwie do podania doustnego, cechuje się szybszym początkiem działania i dużo większym profilem bezpieczeństwa terapii. Warto zwrócić uwagę, iż nie wszyscy producenci wód leczniczych podają pełny skład mineralny swojego produktu, jak również nie deklarują czy dana woda mineralna może być stosowana u dzieci. Celem pracy była analiza ilościowa wybranych metali: sodu, potasu, magnezu, żelaza i cynku w 7 wytypowanych wodach leczniczych i mineralnych. Do wytworzenia aerozolu posłużyło nowo skonstruowane urządzenie Mini-tężnia 2018. W większości badanych wód (oprócz zawartości cynku w wodzie Słotwinka) wykazano statystycznie istotne zmiany w zawartości badanych jonów w odniesieniu do próby kontrolnej, którą stanowiły mineralizaty uzyskane z sączków poddanych działaniu aerozolu z wody czterokrotnie destylowanej. Największą zawartość jonów dwu- i trójwartościowych stwierdzono w mineralizacie otrzymanym z Zabłockiej Mgiełki Solankowej, natomiast najwyższą zawartość kationów jednowartościowych odznaczały się wody Franciszek i Helena. We wszystkich próbkach uzyskane zawartości jonów wskazują na możliwość wykorzystania badanych wód w aerozoloterapii. Uzyskane wyniki świadczą o tym, że urządzenie „Minitężnia-2018” może być wykorzystane do badania aerozoli. There are various types of bottled water available, including: spring water and high-, medium- or low-mineralized mineral water. Water with the highest content of mineral salts (>1000 ppm), i.e. medicinal water, has been the most widely used in medicine. One of the most commonly used forms of application of the described water types are e.g. inhalations. It is worth mentioning, however, that the use of these types of water, due to the high content of minerals (barium, chloride, sulphate ions), has the influence on human health. Although a little is known about the limitations of using the external method, and particularly the recently popular aerosol therapy. The popularity of this method of treatment is due to the fact that it can be used at different age groups of patients and in contrary to oral drug dosage, aerosol therapy has faster onset of action and a much greater safety profile of the therapy. It is worth noting that not all producers of medicinal water provide information about the total mineral content of their products. Moreover, producers do not declare if mineral water can be applied in children. The aim of the study was the quantitative analysis of selected metals: sodium, potassium, magnesium, iron and zinc in 7 selected medicinal and mineral waters. The newly constructed Mini-Graduation Tower 2018 device was used to generate the aerosol. In most of the tested waters (except for the zinc content in the Słotwinka water), statistically significant changes in the content of the tested ions were demonstrated in relation to the control sample which were mineralizates obtained from catontrol (the filter subject to the 4-time distilled water aerosol). The highest content of divalent and trivalent ions was found in the mineralizate obtained from Zabłocka Mgiełka Solankowa, while the highest content of monovalent cations was found in Franciszek and Helena water. In all samples, the ion content obtained indicates the possibility of using the tested water in aerosol therapy. The obtained results show that the "Minitężnia-2018" device can be used to study aerosols.