Terrestrial isopods (Isopoda: Oniscidea) in the Upper Mežica valley - Štern, Petra; Zidar, Primož (Natura Sloveniae, 2024)
The distribution of terrestrial isopods in many parts of Slovenia is still poorly documented. This article is a contribution to the knowledge of the terrestrial isopod fauna in the Upper Mežica Valley, which is known for its long mining tradition. Isopods were collected from April to October 2022 by hand from 49 localities in the wider area of two towns – Žerjav and Črna na Koroškem in the area of Podpeca, the area above the Bistra Valley, and in the areas Spodnje Javorje and Javorje. Twelve different taxa of terrestrial isopods were determined, eleven of them to the species level. The most frequently found isopod was Trachelipus ratzeburgii as the researched area is mainly forest covered. However, the highest diversity of species was recorded in urban and semiurban areas. Oniscus asellus was found in the town Črna na Koroškem, which is probably the second documented location of O. asellus in Slovenia. Razširjenost posameznih vrst enakonožcev je po številnih predelih Slovenije še vedno slabo raziskana. Ta članek je prispevek k poznavanju favne kopenskih enakonožcev v zgornji Mežiški dolini, ki je znana po dolgoletni rudarski tradiciji. Enakonožce smo nabirali ročno od aprila do oktobra 2022 na 49 lokalitetah na širšem območju dveh mest – Žerjava in Črne na Koroškem, na območju Podpece, območju nad dolino Bistre, ter na območjih Spodnje Javorje in Javorje. Determinirali smo dvanajst taksonomskih skupin enakonožcev, enajst od tega do vrste. Najpogosteje popisana vrsta je bila Trachelipus ratzeburgii, saj je raziskovano območje večinoma pokrito z gozdom. Največjo vrstno pestrost enakonožcev pa smo zabeležili v urbanih in suburbanih okoljih. V mestu Črna na Koroškem je bil najden tudi Oniscus asellus, kar je verjetno drugo dokumentirano nahajališče O. asellus v Sloveniji.