СТАН РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВІДНОВЛЕННЯ - Павлюк, Світлана (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
В статті висвітлено сучасний стан галузі туризму України в умовах війни та окреслено основні напрями його повоєнного відновлення. Зазначено, що зміна потреб внутрішніх туристів, вибір більш безпечних територій, у тому числі орієнтація на внутрішній туризм в західних та центральних регіонах сприяли зростанню обсягів податкових надходжень від галузі туризму. Визначено, що перспективи повоєнного розвитку туризму в Україні залежать від умов за яких настане мир, при цьому можливими варіантами є: оптимістичний (швидке зростання та повернення попиту), песимістичний (поступове відновлення в умовах нестабільності) та сценарій затяжного конфлікту. Акцентовано, на необхідності розробки комплексних стратегій розвитку та відновлення галузі туризму в післявоєнний період, метою яких є відновлення інфраструктури, а також створення безпечних, підтримувальних умов для туристів та місцевих жителів територіальних громад.