ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЧНОЇ ЗРІЛОСТІ ПРОЄКТНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Прокопенко, Наталія; Круш, Костянтин-Крістіан (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
Актуальність статті визначена сучасними викликами енергосистеми України, яка попри масові російські ракетні атаки, приєдналась до європейської системи, виборовши енергетичну незалежність. В умовах енергетичного терору для української енергетики важливим та актуальним питанням є ефективне проєктне управління в енергетичній галузі, яке є не лише інструментом реалізації окремих ініціатив, а й ключовим фактором стійкого розвитку підприємств, що визначає їхню здатність до трансформації, адаптації та довгострокового успіху в умовах сучасних енергетичних викликів. У статті доведено, що розробка ефективної моделі проєктного управління має велике стратегічне значення для підприємств енергетичної галузі, оскільки забезпечує їхню гнучкість, стійкість до ризиків, ефективність використання ресурсів та здатність до інноваційного розвитку. Інтеграція цифрових технологій, гнучких методологій управління, екологічних підходів, ризик-менеджменту та підвищення компетенцій персоналу є ключовими факторами, що сприяють успішній реалізації проєктів та забезпечують сталий розвиток підприємств у сучасних умовах глобальної економіки. Глобальна енергетична трансформація, що передбачає перехід до більш стійких, екологічно чистих та цифровізованих рішень, висуває нові вимоги до підприємств галузі, змушуючи їх не лише адаптувати свої управлінські моделі, а й інтегрувати сучасні методи проєктного управління. У цьому контексті особливої актуальності набуває концепція зрілості проєктного управління, яка дозволяє оцінити рівень розвитку підприємства з позиції ефективності управління проєктами, гнучкості прийняття рішень та рівня впровадження цифрових технологій у процеси управління. Встановлено, що різниця у рівнях зрілості підприємств енергетичної галузі визначає їхню здатність до впровадження передових технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн, великі дані та Інтернет речей, які є ключовими елементами цифрової трансформації. Підприємства з високим рівнем проєктної зрілості демонструють значно кращі показники ефективності, гнучкості управління та економічної стійкості, тоді як менш адаптовані компанії ризикують втратити конкурентні переваги через застарілі підходи до управління, низьку інтегрованість процесів та відсутність стратегічного управління ризиками. Аргументовано ключову роль ефективного проєктного управління в енергетичній галузі, що є не лише інструментом реалізації окремих ініціатив, а й ключовим фактором стійкого розвитку підприємств, що визначає їхню здатність до трансформації, адаптації та довгострокового успіху в умовах сучасних енергетичних викликів. Деталізовано показники підприємств енергетичної галузі, що функціонують у форматі проєктного управління, проходять через складний процес еволюції, який включає поступове вдосконалення управлінських підходів, адаптацію технологій, оптимізацію організаційної структури та формування стратегічних цілей відповідно до динамічних викликів енергетичного ринку. Визначено, що у межах цього розвитку деякі компанії демонструють високий рівень зрілості проєктного управління, забезпечуючи ефективне планування, розподіл ресурсів і впровадження інноваційних технологій, тоді як інші зіштовхуються з труднощами масштабування процесів, недостатньою координацією між підрозділами та низькою ефективністю реалізації проєктів.