Factorii de risc pentru plasarea tinerilor în categoria NEET: cazul Republicii Moldova - GAGAUZ, Olga; CRÎȘMARU, Mariana (Calitatea vieţii, 2024)
Studiul propus analizează fenomenul tinerilor NEET în contextul specific al Republicii Moldova. Prin concentrarea asupra identificării factorilor de risc pentru includerea tinerilor în categoria NEET, cercetarea își propune să ofere informații pertinente cu privire la provocările pe care generațiile tinere le întâmpină în tranziția spre viața de adult. Utilizând date statistice și rezultatele studiului „Generații și Gen”, se analizează dimensiunea și structura tinerilor NEET. Prin aplicarea metodei regresiei logistice, sunt explorați în mod distinct factorii de risc pentru NEET-șomeri și NEET-inactivi. Această cercetare se angajează să aducă contribuții valoroase în domeniul științific, reflectând asupra situației tinerilor NEET într-o țară care se confruntă cu multiple crize economice în perioada de consolidare a economiei de piață, asociată cu un nivel înalt al migrației internaționale, inclusiv a tinerilor. Astfel, lucrarea completează tabloul privind mecanismele care conduc la statutul NEET în țările din Europa de Est și furnizează informații esențiale pentru dezvoltarea și implementarea unor politici eficiente de reducere a categoriei NEET în rândul tinerilor. Cuvinte-cheie: tineri NEET; factorii de risc; tranziția la viața de adult.___ The proposed study investigates the phenomenon of NEET youth in the specific context of the Republic of Moldova. By focusing on identifying the risk factors that contribute to the inclusion of young individuals in the NEET category, the research aims to provide relevant information regarding the challenges that younger generations face in transition to adulthood. Utilizing statistical data and the results of the “Generations and Gender Survey”, the size and structure of NEET youth are analyzed. Applying the logistic regression method, the study distinctly explores the risk factors for NEET-unemployed and NEET-inactive. This research is committed to making valuable contributions to the scientific field, reflecting on the situation of NEET youth in a country facing multiple economic crises during the market economy consolidation period, associated with a high level of international migration, including among young people. Thus, the study completes the picture regarding the mechanisms leading to the NEET status in Eastern European countries, and provides essential information for the development and implementation of effective policies to reduce the NEET rate among young people. Keywords: NEET youth; risk factors; transition to adulthood.