A Fuzzy Multi-Objective Mixed Integer Linear Programming Model for End of Life Use - ÇINAR, Suna (Düzce Üniversitesi bilim ve teknoloji dergisi (Online), 2022)
One of the main challenges of designing the effective reverse logistic network is to predict the amount of product which reach end of their useful life. Thus, in this study, we propose fuzzy multi-objective mixed integer linear programming (Fuzzy-MOMILP) model which the amount of returned product is considered as an uncertain parameter. In order to solve the proposed multi objective fuzzy mathematical programming model, a fuzzy solution approach is applied. The proposed Fuzzy-MOMILP model seeks to minimize the total reverse logistic network cost and minimize the total carbon emissions related to the transportation and processing of used products. To validate the model, a case study is examined. The results of this study indicate that the proposed model can be used to design a sustainable reverse logistic network for end-of-life (EOL) products. Etkili bir tersine lojistik ağı tasarlamanın temel zorluklarından biri, kullanım ömrünü tamamlamış geri dönüşüm veya başka amaçlar için kullanılacak ürünlerin miktarını tahmin etmektir. Bu nedenle bu çalışmada, kullanım ömrünü tamamlamış ürünlerin geridönüşüm için veya başka maksatla kullanılacak olması sebebi ile geri dönüşüm döngüsünde ürün miktarının belirsiz bir parametre olarak kabul edildiği bulanık mantık çok amaçlı karma tamsayılı doğrusal programlama (Fuzzy-MOMILP) modeli önerilmiştir. Önerilen çok amaçlı bulanık mantık matematiksel programlama modelini çözmek için bir bulanık çözüm yaklaşımı uygulanmıştır. Önerilen Fuzzy-MOMILP modeli, toplam tersine lojistik ağ maliyetini en aza indirmeyi ve kullanılmış ürünlerin taşınması ve işlenmesiyle ilgili toplam karbon emisyonlarını en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Önerilen modeli doğrulamak için bir vaka çalışması incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, önerilen modelin ömrünü tamamlamış ürünler için sürdürülebilir tersine lojistik ağı kurulurken fayda sağlayacağı gözlenmiştir.